A gyerekeknek is lehetnek reumás fájdalmaik

Főoldal / A fájdalom / A gyerekeknek is lehetnek reumás fájdalmaik
A juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) 16 éves kor előtt kezdődő, krónikus ízületi gyulladással járó kórképek gyűjtőneve. Az ebben a betegségben szenvedő gyerekek sokszor nem is panaszkodnak ízületi fájdalmakra, ám ez nem jelenti azt, hogy nincsenek is fájdalmaik.

Különösen igaz ez a kicsikre, akik még nem tudják szavakba önteni, mit is éreznek pontosan. A figyelmes szülők azonban észrevehetnek bizonyos változásokat, jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a gyermeknek fájdalmai vannak. A betegség egy vagy több ízületet is érinthet.

hirdetések

Megváltozott mozgás

Elsőként gyakran a mozgásban bekövetkező változásokra figyelhetnek fel a szülők. Az ízületi gyulladás okozta fájdalom kímélő tartásra készteti a kicsiket. Ilyen lehet például a behajlított térd. Mivel a térd kinyújtása fájdalommal jár, a gyermek igyekszik ezt elkerülni, és például járás, futás vagy játék közben kíméli. A behajlított térd tehát ízületi fájdalomra utal.

 

Ha ezt a fájdalmat nem kezelik időben, a kezdeti hibás tartásból maradandó mozgáskorlátozottság alakul ki. A megfelelő orvosi kezelést mihamarabb meg kell kezdeni!

 

Ha felmerül a juvenilis idiopathiás arthritis gyanúja, vagy arra utaló jeleket észlel, hogy a gyermeknek fájdalma van, sürgősen orvoshoz kell vele fordulni!

 

Ha beigazolódik, hogy a gyermeknek juvenilis idiopathiás arthritise van, a kezelőorvos fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelést rendel el, ezzel egy időben az ízület gyulladását is kezelni kell. Ezen kívül rendszeres gyógytornára is szükségük van a gyermekeknek, ami amellett, hogy enyhíti a fájdalmat, a kímélő tartás negatív következményei ellen is hat. A gyakorlatokat mindig óvatosan és a gyermek igényeit figyelembe véve, rá fokozottan odafigyelve kell végezni! Fájdalom semmi esetre sem léphet fel gyógytornázás közben. Ha a gyermek fájdalomra panaszkodik, az adott gyakorlatot abba kell hagyni.

A juvenilis idiopathiás arthritis további jelei a hétköznapokban

A szülők további ízületi fájdalomra utaló jeleket is felfedezhetnek: A gyerekek mozgásigénye nagy, de a beteg gyermekek visszafogják magukat, és előfordulhat, hogy sokszor ölbe kéredzkednek. A beteg gyerekek szülei közül sokan számolnak be arról, hogy a gyerekek éjszakánként gyakran felébrednek.

 

Alvás közben a gyermek nem koncentrál a kímélő tartásra, és a mozgolódás közbeni fájdalom felébreszti. A krónikus fájdalomtól szenvedő gyerekek gyakran ragaszkodóbbak is, sokat sírnak, előfordulhat, hogy agresszívabban reagálnak, de lehet, hogy épp visszahúzódóbbak. Ezek a viselkedésminták egészséges gyerekeknél is előfordulhatnak. Ezért ezekből a jelekből a szülők gyakran nem következtetnek arra, hogy gyermeküknek fájdalmai lehetnek.

 

A fájdalom megszüntetésére irányuló hatékony terápia mellett gyorsan megmutatkozik, milyen erősen, milyen nagymértékben korlátozta a gyermeket a fájdalom.

 

https://www.rheuma-liga.de/