Egy fájdalmas ízületi betegség: a köszvény

Főoldal / A fájdalom / Egy fájdalmas ízületi betegség: a köszvény
A köszvény az egyik legfájdalmasabb ízületi betegég. A köszvényes roham többnyire meglepetésszerűen, éjjel jelentkezik.

Az esetek 60 százalékában a nagy lábujj alapízületét érinti, az érintett terület pirosas-lilás elszíneződést mutat, megdagad, forró tapintású és nagyon fájdalmas, olyannyira, hogy a takaró érintése is elviselhetetlen fájdalmat okoz. Reggelre a panaszok gyakran enyhülnek, alábbhagynak, a következő három-öt napban azonban visszatérnek.

hirdetések

A talp- és a láb ízületei tízszer gyakrabban érintettek, mint a felsőtest ízületei.


Kísérő tünet az általános betegségérzet, a láz, a magas pulzusszám, a fejfájás és a hányás.
Gyors és következetes kezeléssel az egyszeri közvényes roham általában nem jár maradandó következményekkel. Ha viszont a kezelés elmarad, vagy a beteg nem kap megfelelő kezelést, akkor a probléma egész életen át fennmaradhat.

 

Az újabb roham akár évek múlva is jelentkezhet. Azután a rohamok egyre gyakoribbak lesznek, a betegség krónikussá válik, ami az ízületi porcok, csontok és inak pusztulásához vezet. A visszafordíthatatlan ízületi károsodások deformitáshoz, mozgáskorlátozottsághoz vezetnek, nagy fájdalommal járnak és rontják az életminőséget.

A köszvény által leggyakrabban érintett ízületek:

  • Nagylábujj alapízülete: 60%
  • Boka ízület: 14%
  • Térd: 6%
  • A lábfej, a talp lágy részei és a többi lábujj: 2%.

Ha a kicsapódott húgysavkristályok lerakódnak a vesében, vesekő képződik, ami ritka esetben életveszélyes veseelégtelenség kialakulásához is vezethet. A húgysav felgyülemlése a bélben heves kólikát okozhat.


http://gesundheitsratgeber-gicht.de