Víz ment a fülembe és azóta fáj - Mit tegyek? - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Víz ment a fülembe és azóta fáj - Mit tegyek? - A szakértő válaszol
Hajmosás közben víz került a jobb fülembe. Azóta úgy érzem, hogy ott nagyobb a nyomás, mintha kevésbé hallanék vele, és néha fáj is. Nem használ semmilyen házi praktika.

Kedves Kérdező!

Ilyenkor nem a víz marad a fülben, hanem a fülben lévő fülzsírdugasz duzzad meg a bejutott víztől. Így kitölti a hallójáratot, ezáltal halláscsökkenést, feszítő fülfájdalmat, teltségérzetet okoz.

hirdetések

 Úszáshoz füldugót ajánlanak


Rendszeresen a hallójáratba jutó klóros uszodai víz hallójáratgyulladást okozhat. Kifejezetten úszásra kialakított füldugó hasznos, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését.

A házi praktikák nem elegendőek, fül-orr-gégész szakorvos kifecskendezi, "kimossa"  a hallójáratot, ezzel a probléma általában rendeződik.

Ha kezdődő gyulladás látható, fülcsepp, vagy gyógyszeres csík alkalmazását javaslom.

 

Jobb minnél előbb felkeresni az orvost, mert a felázott hallójárat hajlamos gyulladásra, fertőzésekre.

 

A hallójáratgyulladás kifejezett fájdalommal jár, gyógyszeres kezelést igényel.

Dr. Piros Zsuzsanna

 Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?


A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat, és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként, a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

 

A külsőfül bőre igen érzékeny terület. A fülzsír bevonja ezt a finom bőrt, savas kémhatást biztosít, mely gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok szaporodását. Szárazon tartja azt, védi a kémiai, mechanikai irritációtól.