A derékfájás nőgyógyászati okai

Főoldal / A fájdalom / A derékfájás nőgyógyászati okai
Az ágyékcsigolyák és keresztcsigolyák környékén jelentkező fájdalom hátterében számos nőgyógyászati ok is állhat. Mik lehetnek ezek?

A méh helyzetének megváltozása

A méh helyzetét a testtartás és a húgyhólyag térfogatváltozásai folyamatosan befolyásolják. A méh kóros helyzetváltozásáról akkor beszélünk, ha a változás a normálisnál nagyobb mértékű.

 

Méhsüllyedés: A méhet tartó izmok, ínszalagok például szülés vagy nehéz munka következtében erősen megnyúlhatnak, és a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, ezt nevezzük méhsüllyedésnek. A súlyos méhsüllyedés a testtartásra és a járásra is kihat, a derékfájdalom többnyire már erre a következményre vezethető vissza.

hirdetések

A méhsüllyedésnek több fokozata van, ami súlyos esetben a méh hüvelyből való kicsúszásához vezethet, ezt nevezzük méhelőesésnek.

A derékfájás mellett a méhsüllyedésnek olyan tünetei is lehetnek, mint:

  • Alhasi nyomásérzés: a páciensnek olyan érzése van, mintha ki akarna belőle esni valami.
  • Vizelési és székletürítési nehézségek
  • Folyás
  • Székrekedés
  • Vizelet inkontinencia
  • A járás és az ülés akadályozott.

Nőgyógyászati tumor

Mióma: A méhen vagy méhben kialakuló jóindulatú burjánzás. Orvosi becslések szerint a nők 20-50 százalékánál kialakul ez a daganat. A mióma gyakran tünetmenetesen növekszik, és ezért csak nőgyógyászati vizsgálaton kerül felfedezésre. A mióma folyamatos nőgyógyászati ellenőrzést igényel!

 

A nők egy részénél a mióma derékfájással jár, és emellett számos egyéb tünetet is okozhat, többek között: vérzészavarokat (elhúzódó erős vérzés, görcsök), vizelési panaszokat (a mióma húgyhólyagra gyakorolt nyomása miatt), hasi fájdalmat (a mióma belekre gyakorolt nyomása miatt), és a menstruációs ciklusban rendszertelenségeket.

 

Petefészek tumor vagy petefészek ciszták is járhatnak derékfájással. A méh tumoros elváltozásai és a végbél környéki tumorok is okozhatnak fájdalmat, a derékba kisugárzó fájdalom azonban csak viszonylag késői stádiumban jelentkezik.

Endometriózis

Endometriózis során a méhnyálkahártya leváló darabkái a méhen kívülre kerülnek, például a petefészkekbe vagy a hasüregbe. A ciklus folyamán a nyálkahártya-sejtek hasonló változásokon mennek át, mint a méhnyálkahártya, ami a menstruáció előtt és annak során erős fájdalmat okozhat. A panaszok a levált nyálkahártya sejtek elhelyezkedésétől függően jelentkezhetnek a has, az alhas és a derék táján.

Krónikus gyulladások

Az ágyékcsigolyák és keresztcsont környékén jelentkező fájdalom esetén mint lehetséges okra a kismedencei szervek gyulladására is gondolni kell. Érintett lehet a petevezeték (adnexitis), a petefészek (adnexitis), a méhnyálkahártya (endometritis, méhgyulladás), a méhnyak (cervicitis), illetve valamennyi felsorolt szerv együtt (kismedencei gyulladás).

Krónikus betegségek

A krónikus alhasi és derékfájdalom lehet a méhet és a többi belső nemi szervet tartó izmok és inak megrövidülésének vagy az ebben a régióban jelentkező vérellátási zavarnak a következménye. Ezen panaszok hátterében gyakran nem egyértelműsíthető anatómiai ok. Néha a panaszok pszichés okokra vezethetők vissza. Nőknél az ágyékcsigolyát és a keresztcsigolyát gyakran érintik pszichoszomatikus panaszok.

http://www.frauenaerzte-im-netz.de/de_r-ckenschmerzen-kreuzschmerzen-bei-gyn-kologischen-erkrankungen_1057.html