Hogyan előzze meg a zord időjárás okozta fájdalmakat?

Főoldal / A fájdalom / Hogyan előzze meg a zord időjárás okozta fájdalmakat?
Az alacsony hőmérséklet, a jeges szél és a csúszós hó a megfelelő óvintézkedések hiányában kedvezőtlenül hathatnak az egészségünkre, fájdalmas állapotokat idézhetnek elő. Íme, 7 tipikus téli tényező, ami megterheli a szervezetet. Lássuk, mit tehetünk ellenük!

Száraz téli levegő: száraz, sebes bőr

Van-e kellemetlenebb a tél okozta száraz bőrnél? Bőrünk hidratáltságát két dolognak köszönhetjük: az általunk fogyasztott egészséges zsíroknak és víznek, valamint a levegőből származó nedvességnek. Amikor azonban a levegő szárazabb, a bőr és az ajkak kevesebbet tudnak felszívni, így a bőr kirepedezhet, pikkelyessé válhat. A száj nyalogatása ilyenkor tovább ront a helyzeten, és fájdalmas sebekhez, herpeszhez vezethet. A vízhiányos bőr emellett kirepedezhet, vagy vérezhet, ha nem kezelik megfelelően, ami utat nyithat az esetleges fertőzéseknek. Az ekcémában szenvedők tünetei is felerősödhetnek a zord időjárás miatt.

hirdetések

Megoldás

 

Figyeljen oda a mindennapos, rendszeres bőrápolásra. Használjon ajakbalzsamot, megfelelő hidratáló testápolót, különösen zuhanyzás vagy fürdés után, továbbá kerülje a túlzott szappan használatot! A hidratálás nem csak puhítja a száraz bőrt, hanem segít felvenni a harcot a téli időjárás okozta gyulladással is.

Hólapátolás: izomfájdalmak

Bárki, akinek kertes háza van, tudja, hogy a hólapátolás hát- vagy vállfájdalmat okozhat. Ráadásul minél vizesebb a hó, annál nehezebb. A hólapátolás megterheli a szívet is, ezért ha Ön szívproblémákkal küzd, hagyja a hólapátolást inkább másra! Azonban mindenki másnak is óvatosnak kell lenni, hiszen évente több száz beteget kezelnek a hólapátolás okozta sérülésekkel.

 

Megoldás

 

Hólapátoláshoz viseljen sapkát, kesztyűt és vízálló cipőt, valamint lábból emeljen, ne a hátával. Használjon ergonomikus lapátot – ez könnyű, hajlított, segít a hát egyenesen tartásában. Egyszerre kisebb mennyiségű havat lapátoljon, próbálja mindkét irányba egyformán terhelni az izmait, így jobban eloszlik a teher.

Szürke napok: fejfájás és lehangoltság

A rövidebb, szürkébb napok meglepő mellékhatása a kedvtelenség és a fejfájás, mely a szezonális affektív zavar jele. A légnyomás változása, illetve a nagyon hideg idő is az arra érzékenyeknél migrént válthat ki. A kevesebb napfény kevesebb D-vitamint jelent, a D-vitamin hiánya pedig összefüggésben áll a fejfájások gyakoriságának megnövekedésével.

 

Megoldás

 

Amennyiben a fejfájást a napfény hiánya okozza, használjon természetes spektrumú műfényt, melyek a legjobban utánozzák a természetes fényt.

Kiszáradás: fájdalom és koncentrációs zavarok

Lehet, hogy melegebb időszakban folyamatosan tart magánál egy vizespalackot, de ne feledje, hogy a hidratálás télen is ugyanolyan fontos. Általában az emberek többsége nem iszik elegendő vizet télen, ám a nem megfelelő hidratáció fájdalomhoz vezethet, mivel a kiszáradás hátráltatja a szervezet méregtelenítési folyamatait. Könnyen megeshet, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék hiányában figyelmetlenné, fáradékonnyá válik napközben.

 

Megoldás

 

Figyeljen a megfelelő vízbevitelre, valamint arra, hogy ne vigye túlzásba a meleg, koffeintartalmú italok (kávé, tea, zöldtea) fogyasztását, mert ezek további vizet vonhatnak el a szervezetétől.

Nátha szezon: láz, orrdugulás, köhögés

A tél a megfázás és influenza időszaka is, amin a száraz levegő tovább ront. Télen az orrjáratok könnyebben eldugulnak, és több nyálkát termelnek, ami irritálhatja a torok hátsó részét.

 

Megoldás

 

Ha még nem tette, oltassa be magát az influenza elleni védőoltással. Emellett figyeljen oda a réteges öltözködésre, a változatos, vitamindús táplálkozásra. Tovább erősítheti immunrendszerét a rendszeres testmozgással.

Jeges körülmények: sérülések, balesetek 

A jeges úton való egyensúlyozás komoly feladat a legtöbbünk számára, mely során a test öntudatlanul is megfeszül. Ez terhet róhat az izmokra, fájdalmat és sérülésveszélyt okozva. Feszült izmok esetén a sérülésveszély nagyobb.

 

Megoldás

 

Figyeljen a testére és próbálja meg oldani annak feszültségét. Figyeljen arra is, hogy a lábbelije kényelmes, megfelelő tartást biztosít és nem csúszik!

Szélvihar: irritált szem

A kavargó szél által szállított szennyeződés és homok irritálhatja és kiszáríthatja a szemét, ami fájdalmas, szúró érzést és könnyezést okozhat.

 

Megoldás

 

Fontolja meg szemcsepp használatát, mely segíti a szemeit hidratáltan tartani. Legyen kéznél Önnél napszemüveg egész télen: nem csak a kavargó por, de a vakító téli napfény ellen is véd!

 

(Cs.K., prevention.com)