Ekcéma a kézen: egy fájdalmas bőrgyulladás

Főoldal / A fájdalom / Ekcéma a kézen: egy fájdalmas bőrgyulladás
Kézmosáskor jelentkező égő érzés, erős fájdalom a cipőfűző bekötésekor - a kézen jelentkező ekcémás tünetek komoly megterhelést jelentenek az érintettek számára. A gyulladt bőr sok esetben éjjel-nappal fájdalmat okoz, ráadásul a páciens számára zavaró lehet, ha úgy érzi, hogy keze ápolatlan benyomást kelt. Mi okozza az ekcémát és mit tehet ellene?

hirdetések

 

Milyen tünetekről ismerhető fel a kézen jelentkező ekcéma?

Az ekcéma a bőr nem fertőző, gyulladásos megbetegedése. Az érintett bőrfelület kivörösödött, száraz és repedezett. Néha hámlik is. Súlyos esetben viszkető hólyagocskák, hámfelszakadozások és kérgesedett terültek is kialakulhatnak.

Az enyhe és közepesen súlyos esetek a bőrgyógyász tanácsait követve, illetve a szükséges kezeléssel és a megfelelő kézápolási szokásokkal néhány héten belül gyógyíthatók. A kéz ekcéma súlyos vagy krónikus formájában szenvedők esetében kiterjedt, visszatérő, komoly bőrelváltozással kell felvenni a harcot.

Az enyhe tünetekkel járó kéz ekcéma okai

A nagyon száraz bőr a kéz ekcéma rizikófaktora. A kockázati csoportba tartoznak azok az emberek, akiknek allergiára való öröklött hajlamuk van (atópia), például atópiás dermatitiszben szenvednek. A bőrgyulladás kialakulásának kedvez továbbá a fokozott verejtéktermelődés (hyperhidrózis), például gumikesztyű viselése miatt.

Mindezek mellett bizonyos anyagokkal való érintkezés is hozzájárulhat a kéz ekcéma kialakulásához. Például a bőrrel érintkező ékszer (nikkelallergia miatt), illetve az erős tisztítószerek is okozhatnak tüneteket.

Noha a kéz ekcéma valamennyi formája kezelhető és a betegség lefolyása különböző, általánosan érvényes, hogy minél hamarabb megtalálják a kiváltó okot, és ennek megfelelően minél hamarabb megkezdik a megfelelő kezelést és bőrápolást, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Aki idejében orvoshoz fordul, elkerülheti a súlyos és elhúzódó panaszokat. A kéz ekcéma csakis az orvos utasításainak szigorú betartásával kezelhető eredményesen. A kezelés bizonyos esetekben hosszadalmas lehet, de a gyógyulás érdekében mindenképp tanácsos mielőbb megkezdeni azt.

A kéz ekcéma kezelése előtt az orvos felderíti az esetleges kontaktallergiát és az öröklött hajlamot. Továbbá kizárja más bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör lehetőségét.

Mit tehet a tünetek ellen?

Ápolás

Figyeljen oda bőre alapvető ápolására. Zsíros krémeket és kenőcsöket, valamint illatanyag- és tartósítószer-mentes ápolószereket használjon, amelyek nem ingerlik a bőrét.

Segíthet a pamut vagy hipoallergén anyagból készült kesztyű viselése, amely védi a kezeket a külső hatásoktól.

A kiváltó tényezők kerülése

A vízzel való túl gyakori kontaktus, a vegyszerek, tisztítószerek és más bőrt károsító anyagokkal való érintkezés kerülendő. A kiváltó ok(ok) megtalálása érdekében forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz!

Gyorssegély

Hólyagos ekcéma esetén enyhíthető a viszketés, ha a bőrt zsíros krémmel bekeni, és borogatást helyez rá. Kérgesség esetén karbamid vagy szalicilsav tartalmú készítménytől a bőr simává, puhává válik.

Gyógyszeres kezelés

A gyulladás csökkentésére gyakran kortizontartalmú krémeket írnak fel. Mivel azonban ezek alkalmazása során nem kívánt mellékhatások jelentkezhetnek, a bőrgyógyász dönti el, hogy ezen szerek alkalmazását javasolja-e. Különösen súlyos esetekben antibiotikum vagy kortizontartalmú tablettás kezelést alkalmaznak.

Krónikus ekcéma

Az érintettek 2-4 százaléka a kéz ekcéma súlyos formájában szenved. Ez azt jelenti, hogy az ekcéma tünetei legalább három hónapon keresztül fennállnak, és 12 hónapon belül kétszer jelentkeznek. Különböző tényezőktől: környezeti hatásoktól és genetikai hajlamtól függ, hogy kinél és milyen súlyosságú ekcéma alakul ki.

A súlyos kéz ekcémának kiváltó októl függően három típusát különböztetjük meg:

Kumulatív toxikus kéz ekcéma

Munkahelyi vagy háztartási tevékenységek következtében alakul ki. Például ha a kezeket takarítás közben túl sok víz vagy irritáló vegyszer éri. A bőr saját védelmi rendszerének zavara miatt a káros és allergizáló anyagok bejuthatnak a bőrbe.

Kontaktallergia

Kontaktallergia esetén a bőr bizonyos anyagokkal szemben gyulladással reagál. Különösen az irritáló anyaggal való többszöri érintkezés során. A kontaktallergia igen gyakori kőműveseknél, fodrászoknál, akik foglalkozásuknál fogva gyakran érintkeznek ugyanazzal az anyaggal.

Atópiás kéz ekcéma

Az atópiás dermatitiszben, szénanáthában szenvedők körében különösen gyakori az ekcéma. Sokuknál öröklött hajlamuk miatt jelentkezik allergiás reakció bizonyos környezeti hatásokra. Az ok lehet a bőr védelmi rendszerének öröklött zavara is.

 

(Fordító: B.M.; Forrás: www.mydoc.de; lektorálta: Dr. Árki Ildikó)