A téli időjárás okozta szemproblémák

Főoldal / Szem / A téli időjárás okozta szemproblémák
A tél különösen megterhelheti a szemet. Cikkünkből megtudhatja, hogyan előzheti meg, illetve miként kezelheti a két leggyakoribb téli szemproblémát, a szemszárazságot és a gyulladt szemet.

A száraz beltéri levegő, illetve a hóról visszaverődő fény irritálják a szemet és rontják a látást, így könnyen okozhatnak szemfájdalmat. Íme, hogyan előzheti meg a szem hosszú távú egészségügyi problémáit, mint például a szaruhártya sérülést vagy a szürkehályogot.

Száraz levegő

A leggyakoribb téli szempanasz a szemszárazság, mely égő, viszkető vagy idegen test érzésként jelentkezik a szemben. Ennek oka a lakás vagy a munkahely levegőjének alacsonyabb páratartalma, mely arra vezethető vissza, hogy a fűtés mellett az ablakok zárva vannak. Szeles időjárásban a kint eltöltött idő szintén szárító hatással bír.

 

A kontaktlencsét viselők vannak leginkább kitéve ennek a problémának, de bárki mást is érinthet, különösen a menopauzában szenvedő, vagy azon átesett nőket, akiknél a csökkent ösztrogénszint okoz szemszárazságot.

 

Előfordul, hogy a túlzott szemkönnyezés a panasz, mely hátterében az áll, hogy a száraz, irritált szemet a szervezet túlzott könnytermeléssel próbálja óvni. Idővel a szemszárazság homályos látást okozhat vagy károsíthatja a szaruhártyát, ami szintén látászavarhoz vezet.

Mi a teendő?

  • Gondoskodjon szemei megfelelő hidratáltságáról! Fogyasszon több folyadékot, használjon párásítót, míg ébren van, és a szemei nyitva vannak!
  • Használjon műkönnyet! Az ilyen jellegű, vénymentesen kapható szemcseppek alkalmazása megkönnyebbülést nyújt, segít kiegészíteni a természetes könny mennyiséget, megakadályozni annak túl gyors elpárolgását.
  • Pislogjon többet! Mikor egy komplex vizuális feladatra koncentrál, például a számítógépen dolgozik, nem pislog elég gyakran, ami tovább súlyosbíthatja a téli szemszárazságot. Ha munka közben úgy érzi, a szeme száraz, pislogjon gyakrabban!
  • Viseljen szemüveget! Ha szeles napon kell a szabadban lennie, a napszemüveg védi a szemét a szél szárító hatásától.

Napfény visszaverődés

Ha több órát tölt síeléssel, korcsolyázással vagy akár hólapátolással a szabadban, a jégről, illetve a hóról visszaverődő ultraibolya fény károsíthatja a szem felületét, szaruhártya gyulladást okozva. Ennek hatására a szem vörös, gyulladt és fényérzékeny lesz, a fertőzés megelőzése érdekében pedig antibiotikumos szemcsepp kezelésre van szükség.

 

A túlzott UV sugárzásnak való kitettség kulcsfontosságú szerepet játszik a szürkehályog kialakulásában, mely betegség befolyásolja a látást. Az extrém hideg általában nem jelent problémát, hiszen a szemünk beépített védelemmel rendelkezik a hideg ellen, ilyen például a könnyezés.

Mi a teendő?

Viseljen UV szűrővel ellátott napszemüveget! A friss hó szinte 100%-ban veri vissza az UV sugarakat, így dupla adag napsütésben részesül – felülről és alulról is. Olyan napszemüveget keressen, mely legalább 400-as UV védelemmel rendelkezik (UVA és UVB ellen is véd). Ne feledje, hogy a gyermekek szemét is védeni kell a fényes téli napokon!

 

Limitálja a szabadban töltött időt! Ha elfelejtett magával UV szűrős szemüveget vinni, néhány óránál többet semmiképp ne töltsön a szabadban a napsütéses napokon!

 

(Cs.K., Forrás: besthealthmag.ca)