Sclerosis multiplex és fájdalom

Főoldal / A fájdalom / Sclerosis multiplex és fájdalom
A Sclerosis multiplexben (SM) szenvedő betegek fájdalmát egészen a közelmúltig többnyire elhanyagolták. Még az 1980-as évek a szakirodalmában is csak ritkán olvasni a problémáról, sőt egyesek fájdalommentes betegségként írták le az SM-t.

Ennek a megállapításnak azonban ellentmond, hogy a betegek 13-80%-a számolt be fájdalomról. A fájdalom arányában tapasztalt változékonyság oka lehet módszertani probléma, mely a betegek önbevallásán alapult, bizonyos fájdalomtípusok kizárása egyes tanulmányok során, illetve okozhatják a megbízhatatlan adatgyűjtési módszerek is.

hirdetések

A fájdalom gyakran szerepel a betegség kezdeti tüneteként, vagy mint paroxizmális (alkalomszerűen fellépő) tünet. A tapasztalt fájdalom lehet az idegsejtek velős hüvelyének pusztulásából (demielinizáció) adódóan a betegség eredménye, vagy okozhatja a betegséggel járó károsodás, mint például az abnormális testtartás következtében fellépő derékfájás, a gerincvelő izmainak görcse, vagy a mozdulatlansághoz kapcsolódó csontritkulás és kortikoszteroid kezelés. Bármi is legyen az oka, a fájdalom szinte egészen biztosan olyan probléma, amit a Sclerosis multiplexes beteg megtapasztal.

 

A legtöbb fájdalom, amire a sclerosis multiplexben szenvedő betegek panaszkodnak, krónikus jellegű, ezért ezekre a gyógymód keresése nem mindig a legmegfelelőbb lépés. Sokkal inkább arra van szükség, hogy a tüneteket a fájdalom csökkentésével, illetve a beteget a hatékony fájdalomcsillapításra, így az életminőségének javítására való oktatással tartsák kordában. 

 

A fájdalom, melyet a beteg tapasztal, egy összetett, többdimenziós jelenség, amit fizikai, lelki, szociális és spirituális tényezők is befolyásolnak. A krónikus fájdalom értékelése során ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni. A fájdalmat nem szabad csak mint puszta fizikai fájdalmat kezelni!

Az átfogó fájdalomelemzés az alábbiakat is figyelembe veszi:

 • a fájdalom helye
 • a fájdalom időtartama
 • a fájdalom gyakorisága
 • a fájdalom intenzitása
 • a fájdalom típusa
 • mitől erősödik a fájdalom
 • mitől csökken a fájdalom
 • a fájdalom hatásai
 • pszichoszociális tényezők
 • a fájdalom legyőzésére létrehozott minták

Amikor csak lehetséges, ezeket az értékeléseket el kell végezni, ha a beteg krónikus fájdalommal küzd!

A fájdalom kezelésének módjai változóak lehetnek, és a következőket tartalmazhatják:

 • Gyógyszerek - Görcsoldók alkalmazása, valamint a neurogén fájdalom kezelésére a hagyományos fájdalomcsillapítók mellett antidepresszánsok használata.
 • TENS – A mozgásszervi és idegi eredetű fájdalom kezelésére is hatásos az elektromos izom-és idegstimuláló készülék.
 • Relaxációs tréning – A fájdalmat gyakran kíséri feszültség vagy izommerevség, mely a tapasztalt fájdalmat tovább erősítheti. A relaxációs tréning segíti ennek felismerését, illetve a feszültség csökkentését, így közvetlenül csökkenti a fájdalmat.
 • Alvás menedzsment – A fájdalommal küzdő emberek gyakran tapasztalnak alvási problémákat, gyakran képtelenek elaludni, vagy a fájdalomtól többször felébrednek az éjszaka folyamán. Egyfajta rutin kiépítése, illetve a szakember által adott tanácsok betartása jobb alvási szokások kialakítása mellett a fájdalommal való megbirkózást is segíti.
 • Invazív eljárások – Az olyan invazív eljárások, mint a fájdalmat kiváltó pontok injekciózása, a sima ízület injekciók, az epidurális érzéstelenítések és az idegi blokkok a konkrét fájdalomnál alkalmazott módszerek. Ezekkel ugyan nem szabadul meg a beteg a krónikus fájdalom problémájától, ám a fájdalom mértékét csökkentik, így javítják a beteg életminőségét és remélhetőleg a mobilitását is.
 • Akupunktúra – Általában több lokalizált fájdalom esetén használják, hogy csökkentsék annak mértékét és a beteg életminőségét.
 • Aromaterápiás masszázs – Jótékony a diffúz fájdalomra, csökkenti az izommerevséget és segíti a relaxációt, a jó közérzetet. Otthon illóolajos fürdővel és helyileg alkalmazott krémek egyszerű masszázstechnikával való alkalmazásával is folytatható a szakember által megkezdett kezelés, melyet rokon vagy gondozó is végezhet.
 • Reflexológia – A reflexológia enyhítheti a fájdalmas tüneteket, segíti a relaxációt és a jó közérzetet.

A sclerosis multiplex során jelentkező fájdalom kétségbeejtő tünet, melynek mindenképpen figyelmet kell szentelni. Részletes kiértékelés és személyre szabott kezelés révén a beteg fájdalma csökkenthető, könnyebben tud megbirkózni a betegséggel, ami javítja az életminőségét is!

 

Fordította: Cs.K. Forrás: www.gb42.com