Mi lehet az oka az állkapocs fájdalmának?

Főoldal / A fájdalom / Mi lehet az oka az állkapocs fájdalmának?
Az állkapocs ízület speciális tulajdonságai miatt többféle rendellenesség alakulhat ki, a tünetek többsége azonban az állkapocs-ízületen kívül ered.
Tudnivalók az állkapocs ízületről

Tudnivalók az állkapocs ízületről Az állkapocs ízület (temporomandibuláris ízület) a test egyik legbonyolultabb ízülete, és egyben egyetlen olyan páros ízületünk, aminek mozgása egyidejűleg valósul meg. Feladata a fogsorok pontos zárása. Működésekor egyfajta forgómozgást is végez, illetve mozgatásakor zsanérként nyílik és csukódik, előre-hátra és jobbra-balra csúszik. A rágás alatt jelentős nyomásnak van kitéve, melyet egy porc csillapít, ami megakadályozza a koponya és az állkapocs közvetlen érintkezését.

Izomfájdalom: Az állkapocs körül kialakult izomfájás és –feszülés általában az izmok túlerőltetésének eredménye, gyakran a felső és az alsó fogsor rossz illeszkedéséből, pótolatlan fogakból, az ízületet ért ütésből ered. Fájdalom lép fel akkor is, ha az illető túl szélesre próbálja tátani a száját. A fájdalmat és a feszülést okozhat a stressz miatti fogcsikorgatás is.

 

Ízületi fájdalom: Ízületi működési zavara esetében az ízületben található korong előrébb helyezkedik el, mint normálisan. Ha redukcióval együtt fordul elő, ami gyakoribb, akkor a korong csak a száj zárt állapotában van előrébb. A redukció nélküli változatban a korong sohasem kerül vissza rendes helyére, a száj csak korlátozott mértékben nyitható ki.
 
Fertőzéses vagy traumás eredetű ízületi gyulladások: Az állkapocs ízület gyulladása lehet fertőzéses vagy traumás eredetű. A traumás forma gyakran fordul elő a pofonvágott gyermekekben. A fertőzéses artritisz ízület környező részeiről átterjedő, vagy a keringéssel a test más részéről odakerülő fertőzés eredménye.
 
hirdetések
Tudta-e?

Rheumatoid artritiszben, mely autoimmun-betegség, a betegek kb. 17 százalékában érintett a temporomandibularis ízület is. Általában mindkét ízületet egyenlő mértékben érinti.

Porc által okozott ízületi gyulladások: Az oszteoartritisz az ízületben található porc elfajulásával járó ízületi gyulladás, és többnyire idős emberekben fordul elő. Artrózisról általában akkor beszélünk, ha vissza nem fordíthatóan degenerálódik a korong, hiányzik vagy többszörösen kopott. Ez csikorgó érzést kelt, és hangot ad az ízületben a száj mozgása alatt.

 

Ízület mozgásának beszűkülése: Az ankilózis az ízület mozgásának beszűkülése, amit a csontok, vagy más ízületi összetevők összenövése, vagy a környező ínszalagokban kialakuló mészlerakódás okoz. Általában nem fájdalmas, de a száj csak 2-3 cm-re vagy még annyira sem nyitható ki. A csontok összenövése (intraarticularis ankilózis) fájdalmas, és súlyosabban korlátozza az állkapocs mozgását.

 

A csontok, porcok és ízületek daganatai

A csonttumorok inkább gyermek-, és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag amputációval is végződhet. Éppen ezért fontos a betegség korai stádiumában való diagnosztizálása. A csontok, porcok és ízületek daganatai>>

Ínszalag megnyúlása: Az állkapocs lazasága az ínszalagok megnyúlásakor alakul ki. A ficamot ilyenkor az ízületi fejecs alakjának változása, az ínszalag meglazulása és izomfeszülés okozhatja. Kiváltó ok lehet még a száj túl nagyra nyitása, vagy az állkapcsot ért ütés is. 

Milyen tünetekre figyeljünk?

A panaszok és tünetek tehát a kiváltó októl függően igen változatosak lehetnek. A fájdalom néha inkább az ízület környékén, semmint magában az ízületben jelentkezik. A szokásos kezelésre nem reagáló, visszatérő fejfájás oka temporomandibularis betegség is lehet. A betegek nehezen tudják szélesre tátani szájukat.

 

További tünetek:
  • nyakból a karba sugárzó fájdalom vagy merevség,
  • szédülés, 
  • fülfájás, 
  • füldugulás,
  • alvászavarok.

Hogyan kezelhető?

A kezelés az októl függően változó. Két gyakori kezelés a sín és a fájdalomcsillapítók alkalmazása. Fizikoterápiát is lehet alkalmazni, mely a stresszkezeléssel kombinálva gyakran drámai javulást eredményez. A gyógyszeres terápia is megoldást hozhat. Izomlazító szerekkel a feszülés és a fájdalom csökkenthető, különösen, amíg a beteg a sín elkészítésére vár. A kezelés fajtájától függetlenül a legtöbb beteg állapota 3 hónapon belül jelentős mértékben javul. Ha a tünetek nem súlyosak, a legtöbb beteg kezelés nélkül is 2-3 éven belül meggyógyul.
 
Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

Amikor a diszfágia még csak enyhe tüneteket produkál, akkor mindössze annyit vehetünk észre, hogy egy percre abba kell hagynunk az evést. Súlyos esetben azonban a beteg képtelen annyit enni, hogy biztosítsa a napi kalóriabevitelét. Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok>>

 

 

 

 

 

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita