Epehólyag-fájdalmat okozó ételek

Főoldal / Has, gyomor / Epehólyag-fájdalmat okozó ételek
Az epehólyag - egy kicsi, körte alakú szerv - felelős a májban az epe tárolásáért, mely segíti a zsírok lebontását. Az epekő mellett bizonyos élelmiszerek fogyasztása is kiválthatja az epehólyag fájdalmát. Amennyiben epekőtől, vagy egyéb epehólyag-betegségtől szenved, kerülje az alábbi élelmiszerek fogyasztását.

Gyorsételek

A gyorsételek gyakori kiváltói az epehólyag fájdalomnak, hiszen magas zsírtartalmuk lebontása nehéz és jelentős terhet ró a szervezetre. A gyorsételek mellett kerülje a chipsek és a készen kapható (vajas) sütemények fogyasztását is! Epehólyag bántalmakkal ezek helyett az olyan egészséges nassolnivalók választása ajánlott, mint például a friss vagy szárított gyümölcsök, zöldségek.

hirdetések

Magas zsírtartalmú tejtermékek

Epehólyag betegség esetén a magas zsírtartalmú tejtermékek, így például a fagylalt is kiválthatja az epehólyag fájdalmának fellángolását. Magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása helyett keressen egészségesebb alternatívákat, így például alacsony zsírtartalmú joghurtot vagy fagyasztott gyümölcslevet, sorbetet.

Paprika

A paprika – különösen az erős – valamint más csípős fűszerek, melyek hagyományosan a mexikói és az indiai konyha gyakori alapanyagai közé tartoznak, szintén növelik az intenzív epehólyag fájdalom kockázatát. Csípős paprika helyett fogyassza inkább a kevésbé erős zöldpaprikát, és kerülje a túlzottan fűszeres ételeket!

Majonéz

Gyakran használják tészta- vagy burgonyasaláta ízesítésére, valamint szendvicsekre is, ám a majonézt a benne található tojás, zsíros olajok és só nagyon magas zsírtartalmú élelmiszerré teszik, mely fokozza az epehólyag fájdalom kockázatát.

 

Majonéz helyett használjon (nem csípős) mustárt, ketchupot és egyéb, nem csípős szószokat!

Húsok

Amennyiben epekőtől, vagy egyéb epehólyag-betegségtől szenved, tartózkodjon az olyan zsíros húsok fogyasztásától, mint a marha- és a sertéshús. Ezek túlzott zsírtartalmát nehéz a szervezet számára megemészteni.

 

Ha nem tud lemondani a húsok fogyasztásáról, válasszon halat, pulykát és csirkét – lehetőleg a bőre nélkül!

 

Nem létezik speciális lista arra vonatkozóan, hogy az epehólyag betegeknek mit kell fogyasztaniuk és melyek azok az élelmiszerek, amiket semmiképp sem fogyaszthatnak. Mindenki szervezete másképp reagál a különböző típusú élelmiszerekre. Ami egyeseknél beindítja az epehólyag fellángolást, az másokra egyáltalán nincs hatással, ezért beszéljen orvosával, vagy egy dietetikussal, hogy segítsen összeállítani egy olyan étrendet, mely kifejezetten az Ön állapotára készül!

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com)