A fájdalmas hólyag szindróma kezelése

Főoldal / Has, gyomor / A fájdalmas hólyag szindróma kezelése
Sajnos nem létezik általános kezelés az interstitialis cystitis - más néven fájdalmas hólyag szindróma – panaszainak és tüneteinek megszüntetésére, ráadásul a kezelések mindenkire másképp hatnak, így előfordulhat, hogy számos kezelést és terápiás módszert

Gyógyszeres kezelés

Az alábbi gyógyszerek segíthetnek a panaszok és tünetek enyhítésében:

 • Ibuprofen és más nem szteroid tartalmú, gyulladáscsökkentő készítmények csillapítják a fájdalmat.
 • Triciklikus antidepresszánsok, mint az amitriptilin vagy imipramin segítenek a hólyagot pihentetni, és blokkolják a fájdalmat.
 • Az antihisztaminok, mint például a difenhidramin és loratadin csökkentik a sürgős vizelési ingert, annak gyakoriságát, és csökkentik az egyéb tüneteket is.

hirdetések

  Interstitialis cystitis – Fájdalmas hólyag szindróma


Az interstitialis cystitis – más néven fájdalmas hólyag szindróma – egy olyan krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyag nyomás, hólyag fájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez.
 

Előfordulhat, hogy az orvos pentosan tartalmú gyógyszert ír fel, melyet kifejezetten ennek a betegségnek a kezelésére használnak. Az, hogy hogyan működik, pontosan nem ismert, ám valószínűleg visszaállítja a húgyhólyag sérült belső felületét, mely védi a hólyagot a vizeletben található irritáló anyagokkal szemben.

 

A kezelést követő 2-4 hónapban fog fájdalomcsökkenést tapasztalni, és körülbelül fél év múlva csökken a gyakori vizeletürítések száma. 

 

Mellékhatásként kisebb emésztőrendszeri zavarok, illetve hajhullás jelentkezhet, mely a gyógyszer szedésének befejeztével elmúlik.

 

Tájékoztassa orvosát, ha terhes, vagy gyermeket tervez, mielőtt pentosant kezdene szedni.

Idegstimuláció

 • A TENS készülék (transzkután elektromos ideg stimuláció) enyhe elektromos impulzusokat alkalmaz a kismedencei fájdalom enyhítésére, illetve egyes esetekben csökkentheti a gyakori vizelési ingert is. A készülék működési elve, hogy elektromos vezetékeket helyeznek a hát alsó részére, vagy közvetlenül az ágyéki terület fölé, és a területet elektromos impulzusokkal látják el naponta kétszer, pár percre vagy akár órára, a terápiától függően. Egyes esetekben a TENS készüléket nőknél a hüvelybe, férfiaknál a végbélbe helyezve is alkalmazható. Tudósok úgy vélik, a TENS a hólyagfájdalmat és a vizelési inger gyakoriságát a húgyhólyag vérellátásának növelésével, illetve a hólyagkontrolláló izmok erősítésével éri el.
 •    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
  Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.
  Egy másik lehetséges ideg stimulációs kezelés, a szakrális idegi stimuláció. A szakrális idegek (elsődleges összeköttetés a gerincvelői ideg és a húgyhólyag idegei között) stimulációja csökkentheti az interstitialis cystitis –szel járó sürgető vizelési ingert. Ennél az eljárásnál egy vékony drót, melyet a szakrális idegek közelében helyeznek el, elektromos impulzusokat küld a húgyhólyagnak, hasonlóképpen ahhoz, ahogy a pacemaker a szívnek. Amennyiben az eljárás sikeresen csökkenti a tüneteket, egy állandó eszközt helyeznek el, műtéti eljárás keretében.

Húgyhólyag tágítás

Egyesek átmeneti javulást tapasztalnak a cisztoszkópiás hólyagtágítás után. Ezt az eljárást meg lehet ismételni, ha a javulás hosszú távú.

Gyógyszeres kezelés a húgyhólyagon belül

  Vizelési napló 
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

Előfordulhat, hogy a húgyhólyagba dimetil-szulfoxidot vagy DMSO-t (Rimso-50) helyeznek egy katéter segítségével.

 

A DMSO közvetlenül a húgyhólyagba helyezése csökkenti a gyulladást, és megelőzheti az izom összehúzódásokat, melyek a sürgős és fájdalmas vizelési ingerért felelősek.

 

A kezelést kezdetben hat-nyolc héten át hetente végzik, melyet az állapot fenntartásához szükséges kezelések követnek, általában kéthetente, legfeljebb egy évig.

 

Hetente egyszer 50 ml-t kell a hólyagba fecskendezni, és 15 percig benntartani.

 

A kezelést követő 72 órában fokhagyma – szerű szagot tapasztalhat. Mivel a DMSO befolyással lehet a májra, az orvos ellenőrzi az Ön májfunkcióját és vérképét. Egyesek számára ez az eljárás fájdalmas lehet, illetve súlyosbíthatja a tüneteket. Érdeklődjön az orvosától más kezelési lehetőségről, ha ezt tapasztalja.

 

A legújabb kezelés eljárás során heparin, lidokain és nátrium-hidrogén-karbonát trióját alkalmazzák közvetlenül a hólyagban, mely jelentősen enyhíti a vizelési fájdalmat, illetve a sürgető vizelési ingert a klinikai vizsgálatban résztvevők többségénél.

Műtéti eljárás

  Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet
A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

Csak ritkán alkalmazzák a műtéti eljárást a fájdalmas hólyag szindrómánál, mivel a hólyag részleges vagy teljes eltávolításával a fájdalom nem enyhül, illetve egyéb szövődmények léphetnek fel.

 

A súlyos fájdalomtól szenvedőknél, illetve azoknál, akik húgyhólyagja csak kevés vizelet tárolására képes, a műtéti eljárás lehet a végső megoldás, amennyiben minden más kezelési módszer hatástalan. A lehetséges műtéti eljárások a következők:

 • Húgyhólyag nagyobbítás, mely során a sebész eltávolítja a hólyag károsodott részét, és a vékony- vagy vastaggbél egy darabjával pótolja azt, ám a fájdalom továbbra is megmarad, s előfordulhat, hogy katéter segítségével kell a hólyagot üríteni, naponta többször is. 
 • Fulguráció, mely során a húgycsövön át felhelyezett eszköz segítségével kiégetik a fekélyeket, melyek jelen lehetnek az interstitialis cystitisnél. 
 • Hólyagrezekció, mely során a körbevágott fekélyeket kiegészítik a hólyag megnagyobbításával.

A fulguráció és a rezekció nem mindig hatékony, és esetlegesen ronthatják a tüneteket.

Életmód

A fájdalmas hólyag szindrómában szenvedőknél a panaszok enyhülést az életmódváltás is segítheti. 

 • Étrendváltoztatás – Bár semmilyen tudományos tény nem támasztja alá, hogy az étrendváltozás enyhíti a betegség tüneteit, sokan tapasztalják, hogy a húgyhólyagot irritáló ételek bevitelének csökkentése enyhíti a panaszokat. A leginkább irritáló ételek a szénsavas üdítők, a koffeintartalmú ételek és italok, a citrusfélék, és a C-vitaminban gazdag élelmiszerek. Ezek mellett ajánlatos kerülni a savanyú ételeket, alkoholt, és erős fűszereket, valamint a paradicsomot és paradicsomos önteteket. 
 • Hólyagtorna – Ezek a technikák segíthetnek csökkenteni a gyakori, sürgető vizelési ingert.
 • Viseljen laza ruházatot – kerülje a szoros öveket és ruhákat, melyek nyomást gyakorolnak a hastájékra!
 • Csökkentse a stresszt
 • Szokjon le a dohányzásról! A dohányzás súlyosbíthatja a tüneteit, és károsítja a húgyhólyagot is. 

A fájdalmas hólyag szindróma kihat az életminőségre, ezért nagyon fontos a család és a barátok támogatása, még akkor is, ha a vizelési problémákról nehéz és kellemetlen beszélni.

 

Kezdje a legegyszerűbb önsegítő stratégiákkal, mint a laza ruházat viselése, szénsavas üdítők, koffein és citrusfélék bevitelének korlátozása. Várjon egy darabig, hogy megfigyelhesse, segítenek-e ezek a taktikák, és folyamatosan próbáljon ki újabbakat is.

 

Fontos, hogy egy olyan együttérző orvost találjon, akinek fontos az Ön életminősége, egészségi állapota, és segít enyhíteni a sürgős vizelési inger gyakoriságát, illetve a hólyagfájdalmat. Hasznára válhat az is, ha csatlakozik egy támogató csoporthoz, ahol támogató meghallgatásra és hasznos információkra is találhat.

WEBBeteg - Cs.K. fordító,Forrás: mayoclinic;  lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos