Epekövesség és fájdalom

Főoldal / Has, gyomor / Epekövesség és fájdalom
Az epekövek nem feltétlenül okoznak panaszokat. Az epeköves betegek három-negyede semmilyen tünetet nem észlel. Ebben az esetben néma (aszimptómás) epekövekről beszélünk. Gyakran csak véletlenül, ultrahang- vagy röntgenvizsgálat során kerülnek felfedezésre. Ez elsősorban akkor fordul elő, ha fokozott mésztartalmú epekövekkel állunk szemben.

Az epekövesség tünetei: A teltségérzéstől a kólikáig

A néma köveknél ritkábban fordulnak elő olyan kövek, amelyek tüneteket okoznak. Enyhe esetben felhasi fájdalom, illetve erre a területre lokalizálódó nem specifikus panaszok jelentkeznek, mint például teltségérzet, nyomásérzés, böfögés és puffadás. Vannak, akik nem tolerálnak bizonyos élelmiszereket és italokat. Így például a zsíros és/vagy sült ételek és a kávé előidézheti a panaszokat. Az epekövesség említett nem specifikus tünetei elsősorban étkezések után jelentkeznek.

 

Az epekövek azonban komolyabb panaszokat is okozhatnak, heves, görcsös fájdalom léphet fel a has középső részének vagy a felhasnak a jobb oldalán. Ilyen epegörcsök (epekólika) akkor alakulnak ki, ha az epekövek az epehólyag kijáratát elzárják vagy megrekednek az epehólyag kivezető csövében vagy a májvezetéknek és az epehólyag kivezető csövének a közös folytatását jelentő epevezetékben. A fájdalom a hátba és a jobb váll területére is kisugározhat. Kísérő tünet a verejtékezés, az émelygés, a hányinger és a hányás.

 

Egy epekólika 15 perctől akár 5 órán át is tarthat. A panaszok teljes megszűnéséig általában egy-három nap telik el. Az epegörcsöt rendszerint zsíros és/vagy kiadós étkezések váltják ki. Például zsíros ételek, sült ételek, hüvelyesek, keményre főtt tojás, de az alkohol és a kávé is. Néha pszichés stressz következtében is kialakulhat epegörcs. Az epekólika általában nem egyszeri probléma: akinek egyszer már volt epegörcse, annál nagyobb valószínűséggel fordul elő újra.

Az epekövek méretétől és elhelyezkedésétől függ, hogy okoznak-e tüneteket

Többek között az epekövek méretétől is függ, hogy okoznak-e tüneteket vagy sem. Általában cseresznyemag vagy mogyoró nagyságúak, extrém esetben azonban elérhetik a tyúktojásnyi méretet. Az epekövek elhelyezkedésétől is függ, hogy jelentkeznek-e panaszok: gyakrabban okoznak panaszokat azok az epekövek, amelyek az epehólyag kijáratánál, illetve kivezető csövében vannak, mint azok, amelyek az epehólyagban.

Milyen tüneteket okozhatnak az epehólyagban lévő kövek?

Az epehólyagban lévő kövekkel járó gyakori tünet az epekólika. A görcsöket az okozza, hogy az epehólyag ismételt összehúzódásokkal próbálja a máj által termelt emésztőnedvet, az epét kipréselni a vékonybélbe, de az epevezetéket egy vagy több kő elzárja. Az epehólyag gyulladását (cholecystitis) is okozhatják a benne lévő kövek, mivel ezek ingerlik az epehólyag nyálkahártyáját. A gyulladt nyálkahártyán könnyen megtelepednek a baktériumok. Az epehólyag-gyulladás lehetséges jele az erős felhasi fájdalom, a láz és a hidegrázás.

Milyen tüneteket okozhatnak az extrahepaticus epeutakban lévő kövek?

Az extrahepaticus (májon kívüli) epeutak kövessége (choledocholithiasis) szintén vezethet kólika kialakulásához, ha a kövek megrekednek az epehólyag kivezető csövében vagy a közös epevezetékben. Ha a kövek a közös epevezetéket teljesen elzárják, az epe nem tud elfolyni a vékonybélbe. Ehelyett felgyülemlik az epevezetékben, ezt az állapotot nevezik cholestasisnak (epepangás). Mivel a bél felé nem szabad az út, az epe egy része visszaáramlik a vérbe, más része a vizelettel ürül, ezért azt sötét színűre festi. Amennyiben teljes elfolyási akadály van, a széklet akár teljes világossá, agyagszerűvé válhat és gyakran a májenzimek is megemelkedhetnek.

 

Az extrahepaticus epeutakat elzáró kövek epeúti gyulladást (cholangitis) okozhatnak, ami elsősorban erős felhasi fájdalommal, lázzal és hidegrázással jár. A gyulladás a szomszédos szervekre is átterjedhet és komplikációkat okozhat.

 

Ha az epeutakban rekedt kő miatt az epe nem tud távozni a májból, akkor az epefesték (bilirubin) nem bomlik le. Ezáltal a bilirubin mennyisége a vérben megnő, végül sárgaság (ikterus) alakul ki. A bőr, a nyálkahártyák és a szemfehérje (ínhártya, sclera) sárgás elszíneződést kap. Ezen tünetek mellett néha kínzó viszketés is jelentkezik, amit az epesavak bőrben való lerakódása okoz. Ezek a jelek azonban nem tipikus jellemzői az epekövességnek. A sárgaság tünetei (esetleg viszketéssel kísérve) más betegségek következtében is felléphetnek.

 

(B. M., szakfordító; Forrás: netdoktor.de; Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya)