Amikor az időjárás okoz fejfájást

Főoldal / A fájdalom / Amikor az időjárás okoz fejfájást
Sok migrénes érzékenyen reagál az időjárás változásaira és bizonyos időjárási körülményekre, például sokan állítják magukról, hogy a légnyomás változásai vagy a szél váltja ki náluk a panaszokat.

Azoknak, akiknek gyakran fáj a fejük, azért is érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést, — különösen a légnyomásváltozásra vonatkozó adatokat – hogy megtudhassák, mekkora fejfájás-kockázattal kell számolniuk, és időben megtehessék a szükséges megelőző intézkedéseket.

hirdetések

Nagyon sok ember érzékeny az időjárás változásaira, esetükben igen gyakori panasz a fejfájás. A hőmérséklet hirtelen változásai (meleg és hideg légtömegek gyors cserélődése) jelenti a biológiailag kritikus fázist. A szervezetünk ugyanis a hőmérséklet-, a légnyomás- és a páratartalom változásaihoz csak lassan képes alkalmazkodni.

Az időjárás-változás a migrén kiváltója is lehet

Az időjárásfüggő fejfájás hátterében valószínűleg az agyat ellátó vérerek szabályozási mechanizmusának problémája áll.  Amennyiben az érfalak izomzata nem tud alkalmazkodni, és feszült állapotban marad, jelentkezik a fejfájás.

 

Azok a migrénes betegek, akiknél a migrénes roham kiváltója az időjárás változása, ilyen alkalmakkor, akár több napos ágynyugalomra is kényszerülhetnek.

Mit tehet az időjárási körülmények okozta fejfájás ellen?

A feszítő fejfájás megszüntetését segítheti a friss levegőn tett séta, illetve szükség esetén fájdalomcsillapítót is bevehet. Indokolatlanul ne szedjen gyógyszert, mivel hozzászokhat, és később nem lesz hatásos.

 

Segíthet az akupresszúrás pontok hüvelyk-, mutató- vagy középső ujjal történő enyhe nyomása vagy körkörös masszírozása. Akupresszúrás pontok találhatók a halántékon, a nyakszirtcsont alatt a haj vonalánál, és a homlokon (lásd az alábbi ábrát!). Egy percnél tovább ne nyomja a pontokat! Nyugodt körülmények között, ellazult állapotban végezze az akupresszúrát, és csak addig, amíg kellemesnek érzi.

Vegye be időben a gyógyszert!

Migrénes páciensek esetében a korai reakció kulcsfontosságú, mivel hatékony fájdalomcsillapítás csak akkor érhető el, ha a roham kezdetén és az előírásnak megfelelően veszik be a gyógyszert. Amennyiben más szerek nem váltak be, illetve nagyon erős a migrénes roham, akkor triptán hatóanyagú gyógyszer (ezek különböző gyógyszerformákban kaphatók a gyógyszertárakban) alkalmazható.

 

Mivel a triptán igen erős szer, nem alkalmazhatják terhes nők, szoptató anyukák, ischaemiás szívbetegségben szenvedők, továbbá nem szedhető máj- és vesefunkció-zavarok, kezeletlen magas vérnyomás és Raynaud-szindróma fennállása esetén, sem agyvérzés után.

A sport edzi az ereket

Az időjárás-változás okozta fejfájás kockázatának csökkentése érdekében, az időjárással szembeni egyéni alkalmazkodóképességet kell javítani. Ennek érdekében ajánlott sokat tartózkodni friss levegőn.

 

A kitartást fejlesztő sportok, mint például a gyaloglás, kerékpározás, hosszútávfutás fejlesztik az alkalmazkodóképességet. A váltózuhany is edzi az ereket, így azok „megtanulnak” gyorsan reagálni a hőmérséklet változásaira. Ha a migrén előjeleit észleli, minden erős inger kerülendő, ennél fogva ilyenkor a szaunázás is tilos!

 

Hideg időben viseljen sapkát!

http://www.migraene-info.de/

http://www.onmeda.de/

A kép forrása: Forum Schmerz im Deutschen Grünen Kreuz E. V.