A migrénesek agyának más a szerkezete

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / A migrénesek agyának más a szerkezete
Szerkezeti különbségek mutathatók ki a migrénes betegek és az egészséges emberek agya között - állapítja meg egy dán tanulmány.

A Neurology című szaklapban megjelent írásban húsz különböző kutatás adatait elemezték dán tudósok.

hirdetések

A migrénesek agyának fehérállományában elváltozásokat és apró károsodásokat fedeztek fel, azonban az eltérések okai és hatásai egyelőre nem ismeretesek. A tudósok szerint újabb kutatások szükségesek a felfedezés magyarázatához.

 

A tanulmányok mágneses rezonanciás képalkotó eljárással készült agyi felvételeit Messoud Ashina, a Koppenhágai Egyetem ideggyógyásza elemezte. Az egészséges személyekhez képest a migrénesek leletein gyakoribbak voltak a fehérállomány rendellenességei és a szélütésszerű károsodások, mindenekelőtt azoknál a betegeknél, akik migrénaurát, azaz káprázásjellegű látási zavart is tapasztaltak.

 

"A migrén összefüggést mutat az agy szerkezeti eltéréseivel, ám nem tudjuk, hogyan és miért" - magyarázta Ashina. "Hosszú távú kutatások híján túl korai lenne még azt állítani, hogy a migréneseknél magas lenne agyszerkezeti és -működési zavarok későbbi kialakulásának kockázata" - kommentálta a tanulmányt Fayyaz Ahmed, a brit Fejfájás-kutatási Társaság elnöke.

MTI