Ünnepeljen egészségesen: kerülje el a karácsonyi szívrohamot!

Főoldal / Has, gyomor / Ünnepeljen egészségesen: kerülje el a karácsonyi szívrohamot!
Túlevés, mozgáshiány, alkoholfogyasztás. Az ünnepek alatt ez a három legfőbb rizikótényező, amely nem csupán fájdalmakat okozhat, hanem az arra hajlamos embereknél akár veszélyes következményei is lehetnek.

Karácsony fájdalmak nélkül

Nem egyszerű nemet mondani, ha mindenféle finomságtól roskadozik az asztal előttünk. A karácsonytól újévig tartó időszakban nem ritka, hogy akár 2.5-3 kg-ot is hízunk! Mennyire lehet ez veszélyes? 

Szerencsére a legtöbb ember számára a nagy lakmározások következmények nélkül járnak, ám azoknál, akik szívbetegségben vagy magas koleszterinszinttől szenvednek, a túlzott evés több egészségügyi kockázattal is jár! Nem csak hasi görcsök, gyomorrontás és puffadás lehet a következménye a túlevésnek!

hirdetések

Fájdalom a belekben

Mi történik, ha tele ette magát? A savas gyomornedveknek a nyelőcsőbe való visszaáramlása által okozott gyomorégés több órán át is tarthat. Ilyenkor próbálja ezt vénynélkül kapható savlekötőkkel kezelni! A túlzott gázképződés és hasmenés enyhítésére használjon bizmut szubszalicilát, vagy szintetikus származékokat tartalmazó készítményeket, vagy  várjon kicsit türelemmel, hogy magától elmúljon.

 

A lakoma zsírtartalma epehólyag bántalmakat, epekövet, vagy hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat, főleg alkoholfogyasztás mellett! Emellett ha hajlamos a köszvényre, mely a húgysav-kristályok fájdalmas lerakódása  az ízületekben, kerülje az alkoholt és a nagy mennyiségben fogyasztott vörös húsokat. A sós élelmiszerek túlzott fogyasztása pedig néhány napig tartó bokadagadást eredményezhet.

Mire figyeljen, ha szívbetegsége van?

Amennyiben szívkoszorúér betegsége van, vagy ennek magas rizikójával rendelkezik (pl. magasvérnyomás, magas koleszterinszint, érelmeszesedés), a túlevésnek komoly következményei lehetnek. Egy 2000 fő vizsgálatával készült tanulmány szerint már egyetlen alkalommal történő túlevés is négyszeresére növeli az adott napon a szívinfarktus kockázatát! A trigliceridek – egy nagy étkezés után a vérben található zsírfajta – koszorúér gyulladást okozhatnak, mely gyakori állapot a szívroham előtt. A nagy mennyiségű étel- és alkoholfogyasztás adrenalin-szerű anyagok kibocsátását okozhatja, mely halálos szívritmus zavarhoz  is vezethet.

Még abban az esetben is, ha a túlevés legsúlyosabb következménye néhány extra kiló súlyfelesleg, annak leadása is jóval több időt vehet igénybe, mint gondolná, ezzel hosszú távú súlyfelesleg lerakódás veszélyének teszi ki magát!

Íme, néhány tipp az egészségesebb ünnepekért

  • Ne menjen ünnepi étkezésre éhesen! Fogyasszon magas fehérjetartalmú ételeket (pl. pár szelet sajtot) előtte, hogy csökkentse az éhségét!
  • Egyen naponta inkább többször kis mennyiségű élelmiszert!
  • Alkoholt mértékkel fogyasszon!
  • Étkezés közben igyon vizet, mely az étvágyat is csökkenti, fokozza a teltségérzést!
  • Válogassa meg, mit eszik!  Csökkentse a rántott, olajban sült ételek fogyasztását, zsíros ételeket mértékkel fogyasszon!
  • A halat ne rántva, inkább roston, vagy natúran készítsék el!
  • Figyeljen az édességek túlzott fogyasztására is (sütemények, szaloncukor)!!
  • Egyen lassan! Nyeljen le minden falatot, mielőtt újabbat venne a szájába, és beszélgessen asztalszomszédjával két falat között! A lassan evők kevesebbet esznek!
  • Különösen figyeljen oda ebben az időszakban a rendszeres testmozgásra a fölös kalóriák elégetéséért!
  • Ha az egyik nap túlette magát, az nem jelenti azt, hogy minden mindegy alapon így kell folytatnia! Másnap reggel térjen vissza a megszokott étrendjéhez, napi ritmusához!

(Cs.K Forrás: yahoo.com Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)