Szúr a mellkasom - Szívinfarktus lehet? - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Szúr a mellkasom - Szívinfarktus lehet? - A szakértő válaszol
Problémám kb. 3 hónapja kezdődött. Azóta elmúlik, majd napokig újból kínoz. Folyamatosan szúr a mellkasom bal oldala a szív tájékán. Néha erősödik, néha gyengül. Ezen kívül zsibbad a bal karom, főleg a felső fele, a bal vállam és a hátam is szorít a bal felső részen.

Ez már megint 3 napja tart. Néha légszomjam van, izzadok, halálfélelmem van.

Mi lehet? Mellékelem, hogy 29 éves vagyok, nincs gyermekem, 52 kg és 165 cm magas vagyok. Rendszeresen kávézok és cigarettázom. A vérnyomásom régebben alacsony volt.

hirdetések

Kedves Kérdező!

Az Önéhez hasonló esetek igen gyakoriak a szakrendelésünkön. Javaslom a probléma kivizsgálását, az életet leginkább veszélyeztető problémától kezdve, azaz a kardiológiai, tüdőgyógyászati betegségeket kizárva, haladni az - Önnél érzésem szerint nagy valószínűséggel gyanítható - mozgásszervi és/vagy psychés terheltség felé.

 

A kávé és cigaretta szintén jelentős háttértényező, ahogy azt Ön is jól érzi hisz megemlítette!

 

Konkrétan javaslom: mellkas rtg, labor (pajzsmirigyhormonok is), vérnyomás ellenőrzés, szívultrahang, esetleg terheléses EKG. Ha ezekkel eltérés nincs, akkor gerinc rtg és reumatológiai szakvizsgálat, esetleges nyaki gerincsérv lehetősége miatt. Ha ezek is negatívak, akkor - illetve már közben is -vizsgálja át a lelkét, leterheltségét, magánéletét, családi és munkahelyi kapcsolatait. Na és főleg hagyja azt az értelmetlen dohányzást, és kávézás helyett pihenjen többet, mert a szervezetet nem kávéval kell aktívan tartani!

WEBBeteg - Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász