A vesebetegség 14 tünete, mely felismerése életet menthet

Főoldal / A fájdalom / A vesebetegség 14 tünete, mely felismerése életet menthet
A vesebetegségek kialakulásához sok különböző tényező járulhat, ám sokan nem tudják, hogy a betegség akár néma gyilkos is lehet. Előfordulhat, hogy nem jár komolyabb tünettel egészen addig, míg a beteg állapota már kritikus. Éppen ezért nagyon fontos időben felismerni azokat a tüneteket, melyek vesebetegségre utalhatnak! Így még időben megkaphatja a szükséges orvosi kezelést!

hirdetések

Íme, a vesebetegségre utaló leggyakoribb 14 tünet:

1. Változás a vizelési szokásokban

A vesebetegség legelső jele a vizelési szokásoknak (gyakoriság, mennyiség) megváltozása. Ez lehet:

  • A vizelet mennyiségének csökkenése vagy növekvése.
  • A vizelet színének a szokásosnál sötétebbre változása.
  • A sürgető vizelési inger ellenére az ürítési képtelenség.
  • A vizelési inger gyakoriságának változása, különösen éjszaka. Az éjszakai gyakori vizelési inger az egyik leggyakoribb és legelső jele a krónikus vesebetegségnek, és nem szabad figyelmen kívül hagyni még abban az esetben sem, ha ez csak egy ártatlan tünet. A vesebetegség egyéb tünetei általában a betegség késői fázisában jelentkeznek, mikor a vesefunkció már csak kb. 20%-os!

2. Nehéz vagy fájdalmas vizelés

Előfordulhat, hogy ürítéskor nehezítettséget, fájdalmat vagy nyomást érzékel. Ez mind húgyúti fertőzésre utalhat, mely egyéb tünetei közé tartozik a fájdalmas, égető érzés a vizelés során. A gyulladás vesék felé történő terjedésével lázat és hátfájdalmat is tapasztalhat.

3. Véres vizelet

A vesebetegség eme tünete biztos jele annak, hogy valami nincs rendben! Bármikor véres vizeletet tapasztal, azonnal forduljon orvosához!

4. Habzó vizelet

Ennek a tünetnek a során a vizeletben ürítés után habok keletkezése figyelhető meg. Ennek oka a szervezetből szivárgó, a vizelettel távozó fehérje, mely szintén vesebetegségre utal.

5. Dagadás, ödéma

Noha ez meglehetősen gyakori tünet, összefüggésben áll a vesék működésével. A vese felelős ugyanis a szervezetben található méreganyagok és extra vízmennyiség eltávolításáért, ám mikor a vesék nem tudják a feladatukat megfelelően ellátni, a folyadék felhalmozódik a szervezetben. A leggyakoribb tünet a lábak, bokák bedagadása, az arc puffadása és a kezekben tapasztalható feszülő érzés. Ezt a tünetegyüttest hívjuk ödémának.

6. Extrém fáradtság, vérszegénység, általános kimerültség

A vesék által termelt erythropoietin nevezetű hormon segít a vörös vérsejteknek az oxigén szállításában. A vesék állapotának romlásával ennek a hormonnak a termelése is csökken, ami a szervezet vörösvérsejt számának csökkenéséhez és vérszegénységhez vezet. Az általános gyengeség és extrém fáradtság mind ennek tünetei.

7. Szédülés, koncentrálási nehézség

A vesebetegséghez köthető vérszegénység az agy oxigénellátását is negatívan befolyásolja, ami koncentrálási nehézséget és szédülést okozhat.

8. Állandó fázás

A vesebetegség okozta vérszegénység következő általános tünete az állandó fázásérzet, még meleg környezetben is! A pyelonephritis nevű vese fertőzés hidegrázással járó lázat is okozhat, ám ezt a tünetet a túlzott kimerültség is okozhatja.

9. Bőrkiütés, viszketés

Ezeket a tüneteket gyakran összetévesztik valamiféle allergiával, ám a kiütések vesebetegségre is utalhatnak. Ennek oka, hogy a vesék nem megfelelő működése miatt a méreganyagok felhalmozódnak a vérben, ami súlyos viszketést és kiütéseket okozhat. Természetesen az említett  tüneteknek más okai is lehetnek, de nem árt odafigyelni erre a lehetőségre is!

10. Ammóniás lehelet, fémes szájíz

A vesebetegség másik nagyon jellegzetes tünete, melyet gyakran figyelmen kívül hagynak a rossz lehelet. A vesebetegség következtében a vér urea szintje nő (uraemia), ami a nyálban ammóniaként jelenik meg, rossz, ammóniás leheletet okozva. A tünet gyakran fémes szájízzel (dysgeusia) együtt jelentkezik.

11. Hányinger, hányás

A vesebetegség miatt a vérben felhalmozódó méreganyagok hányingert és hányást is okozhatnak.

12. Étvágytalanság

Vannak, akik a szervezetben felhalmozódó méreganyagok miatt étvágytalanságban szenvednek. Amennyiben az étvágytalanság a fent említett tünetek bármelyikével együtt jelentkezik, vesebetegségre kell gyanakodni!

13. Légszomj

A súlyos vesebetegség esetén a szervezetben felhalmozódó folyadék a tüdőben is megjelenhet, ami légszomjat, légzési nehézséget okozhat. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a vesebetegség következtében kialakuló vérszegénység következtében kevesebb oxigénhez jut a szervezet, ezzel légszomjat okozva.

14. Hát vagy derékfájdalom

Ez gyakori tünete a vesebetegségeknek, ám nem minden beteg tapasztalja. A fájdalom jellemzően erősen görcsös jellegű, mely a hát alsó szakaszából az ágyék irányába sugárzik. Ez a fajta fájdalom többféle betegség tünete is lehet, mint például:

 

(Cs.K., Forrás: thehealthsite)