Háromból egy idős embernek veszélyben vannak az izmai

Főoldal / Egészségügyi hírek / Háromból egy idős embernek veszélyben vannak az izmai
Az ötven év felettiek között három közül egy ember szarkopéniában szenved, ami az izmok fokozott leépülését és az erő elvesztését jelenti.

Eközben ezeknek az embereknek java része úgy viselkedik, érez és gondolkodik, mintha öt-tíz évvel fiatalabb lenne – mutatják a kutatások.

 

“Az emberek azt gondolják, hogy az izmok leépülése csak az idős-otthonok lakóinál fordul elő, de kutatási adataink azt mutatják, hogy nem ez a helyzet” – jelenti ki Robert H. Miller, az Abbott Nutrition kutatási részlegvezetője. “Ezért kell komolyan venni a táplálkozást az idősebb felnőtteknek és orvosaiknak, és megvizsgálni, megkapják-e az izmaik megtartásához szükséges tápanyagokat.”

A felnőttek - negyvenedik életévüktől kezdve – tíz évenként 8 százalék izomtömeget veszítenek, 70 éves kor körül ez az érték felgyorsul 15 százalékra. Az izomvesztés sok ember számára érzékelhető valóság: nehezebben tudja elvégezni mindennapi tevékenységét, nehezére esik járni, felállni a karosszékből vagy tárgyakat fölemelni vagy odébb vinni.

 

Ezért kap nagy jelentőséget a táplálékuk minősége. Fontos, hogy a szervezetük szükségletének megfelelő mennyiségű fehérjét egyenek, többet, mint a fiatalok, ajánlják figyelmükbe a kutatók.

 

Az idősek gyakran nem törődnek az étkezésükkel, nincs étvágyuk, élelmiszer-intoleranciában szenvednek, ez könnyen vezet tápanyaghiányhoz, ha nem változtatnak az étkezésükön vagy nem szednek táplálékkiegészítőket.

 

Hogyan lehet fenntartani az izmokat, ha öregszünk?

Növeljük a fehérje és esszenciális aminosav-fogyasztásunkat, együnk naponta avokádót vagy grépfrútot és halat (ezekben megvan kis mennyiségben az az anyag (HMB), amire az izmoknak szükségük van).

 

És rendszeres testgyakorlásukból ne felejtsék ki a súlyzót – ajánlják a kutatók.

Független.hu