Gyógyszer készül a gránátalmából ideggyulladás ellen

Főoldal / Egészségügyi hírek / Gyógyszer készül a gránátalmából ideggyulladás ellen
Alzheimer- és Parkinson-kórt lassíthat, egyes tüneteit megszüntetheti egy természetes vegyület, ami a gránátalmában található. De a rheumatoid arthritis fájdalmas gyulladásait is csökkentheti – mondja a University of Huddersfield tudósa, Dr. Olumayokun Olajide.

A punicalagin nevű vegyület egy polifenol, gátolja a gyulladást, egyebek között  az agysejtekben – a mikrogliákban is. Ezeknek a gyulladása miatt pusztulnak el egyre nagyobb számban az agysejtek, ezért romlik egyre  az Alzheimer-kóros betegek állapota.

hirdetések

Dr. Olajide a Huddersfield Egyetem farmakológusa az egyetem doktoranduszaival – és a német Freiburgi Egyetem kutatóival dolgozott együtt. A team agysejteken tesztelte a találmányát.

 

Azt még nem tudják, mennyi gránátalmát kell felhasználniuk, hogy a vegyület gyógyszerként hatásos legyen. “De azt tudjuk, hogy a vegyület rendszeres szedése is és a rendszeres gránátalma-fogyasztás is nagyon hasznos – beleértve az idegrendszeri gyulladás megelőzését is, ami demenciához vezet” – mondja Dr. Olajide.

 

Egyelőre a száz százalékos gránátalmalevet ajánlja fogyasztásra, amely körülbelül 3,4 százalék punicalagint tartalmaz.


Az antioxidáns vegyületek nagy része a gránátalma héjában található, nem a gyümölcs belsejében. Olajida azt mondja, bár a vegyület még további tudományos vizsgálatra szorul, a gránátalmát biztonsággal lehet használni bármely gyulladással járó betegségben, nem csak az ideggyulladásban, hanem a rheumatoid arthritisben, Parkinson-kórban, rákbetegségben.

(fuggetlen.hu)