Honnan ismerhetjük fel a reumatikus fájdalmat?

Főoldal / Izom, ízület / Honnan ismerhetjük fel a reumatikus fájdalmat?
A fájdalom szervezetünk jelzése, hogy valami nincs rendben. A reumatikus fájdalom alatt ízületi betegségek által előidézett fájdalmat értünk.

Mivel a gerincünket képező csigolyák is kisízületekkel kapcsolódnak össze, így a gerincbetegségek egy részét is reumatikus fájdalomnak tartjuk, ez határterület a reumatológia, neurológia és idegsebészeti tudományokban.

 

Lefolyása és időtartama szerint a reumatikus fájdalom lehet heveny (akut), vissza-visszatérő (rekurráló) vagy krónikus. Krónikus fájdalomról beszélünk, ha a fájdalom fennállása több mint három hónap.

hirdetések


Az ízületi betegségek felderítése nem gond, hiszen látványosak és sok panaszt, szenvedést okoznak. A betegnek nagyon fáj valamelyik ízülete és gyakran meg is duzzad, felette bőrpír alakul ki, és gyakran fordul elő, hogy az érintett végtagot a beteg nem tudja megfelelően használni vagy a fájdalom, vagy az ízület merevsége miatt.

Az ízületi betegségek típusai

Az ízületi betegségeket 2 alapvető csoportra osztjuk: arthrosisok és arthritisek.

Bővebben az arthzosisokról

Arthrosisnak nevezzük az ízületi megbetegedések azon csoportját, melyek közös jellemzője az ízületi struktúrák valamennyi elemének fokozatos, progresszív károsodása, s az ennek következében létrejött ízületi fájdalom és funkcionális károsodás, valamint deformitás.  

 

Az okok közt szerepel anyagcsere-zavar, hormonális rendellenességek, életkor előrehaladása, testsúly, genetikus tényezők, gyulladások, különböző daganatok. Ide tartozik a gyakori térdízület-és csípőízületi kopás, a köszvény, egyéb ízületi lerakódások.

Az arthrosis gyógyszeres kezelése

A betegség kezdetén a porcerősítő chondroitin alkalmazható, majd gyulladásgátló gyógyszerek maximum 2-3 hónapig. Gyakran alkalmaznak jóval kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkező komplex fizikoterápiát.  Az akut szakaszban, mikor nagyon intenzív a fájdalom, diadinamik, TENS alkalmazása csökkentheti a fájdalmat. Hatékony a különböző gyulladásgátló és fájdalomcsillapító tartalmú krémek ultrahanggal történő bevitele (fonoforezise) illetve egyirányú árammal történő bevitele (elektroforézise).  Későbbiekben az izomerősítő gyógytorna és gyógyfürdői kezelések javasoltak.

 Az arthritisek gyulladásos kórképek

  • A rheumatoid arthritis (RA) elsősorban kisízületeket érintő krónikus, gyulladásos progresszív kórkép, autoimmun eredettel (ez azt jelenti, hogy a szervezet ismeretlen okból kifolyólag antitesteket termel az ízületi felület fehérjéi ellen).
  • spondylitis ankylopoetica (SPA) - igen súlyos, elsősorban a csípőízületre, gerinc- ízületekre, esetleg végtagi ízületekre kiterjedő arthritis, ami az ízületek és a gerinc teljes elmerevedéséhez vezet. A kórképet régen bambusz-betegségnek nevezték, mivel a csigolyák porcai teljesen megkeményednek, a gerinc elveszti a hajlékonyságát és bambuszra emlékeztet
  • Az arthritis psoriatica a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás.
  • Juvenilis idiopathias arthritis (JIA) gyermekkorban kezdődő ízületi gyulladások csoportja.

Miközben a gerincből végtagba kisugárzó fájdalom nem mindig igényel szakorvosi ellátást, ezzel szemben az ízületi fájdalom esetében indokolt a reumatológiai kivizsgálás. Fontos annak felismerése, hogy gyulladásos arthritise van-e a betegnek, vagy idült arthrosisa. A szakorvos dönt arról, hogy járó betegként gyógyszerszedés javasolt, vagy komplex kórházi kezelésre utalja be a beteget.

Az arthritisek kezelése

Ha arthritis gyanúja merül fel, akkor alaplabor és speciális labor vizsgálat, valamint képalkotó vizsgálatok, szükség szerint genetikai vizsgálat alapján történik az arthritis típusának felderítése. Időközben tüneti kezelés történik (gyulladásgátló szerek és fájdalomcsillapítók alkalmazása), a folyamat kezdetén max. 2-3 hónapig, ill. később fellángolás esetén rövid ideig.

 

Az arthritis beazonosítását követően az alapbetegség kezelése mellett gyakran indokolt a kezdeti steroid kezelés (3 hónaptól 2 évig). A sok mellékhatással bíró steroidok szedésének ilyenkor betegség módosító hatása van, azaz a beteg meggyógyulhat.


Súlyos prognózissal bíró arthritis-típusok (pl. rheumatoid arthritis) esetében még agresszívebb gyógyszerek adása indokolt a folyamat első 3 hónapján belül (methotrexat, sulfasalazin és leflunomid), valamint biológiai terápia.


Az arthritises betegeket gondozásba veszik. A gondozás gyakoriságát a folyamat jellege, a beteg állapota és az alkalmazott kezelés szabja meg. Kontroll során labor és RTG, valamint egyéb képalkotó vizsgálatokra szükség lehet, mert a gyulladásos aktivitást, morfológiai károsodást és funkciót is követni kell. A gyógyszeres kezelés mellett alapvetően fontos a gyógytorna, fizikoterápia és pszichoterápia.

A csontritkulás is reumatikus fájdalmat okoz

A reumatikus fájdalmak közé soroljuk a csontritkulás (osteoporosis) által okozott fájdalmakat is.  A csontritkulás jellemzője és veszélye a csonttörés, kezelésének alapja a gyógytorna, valamint speciális készítményekkel biztosítják, hogy a szervezetbe bevitt kalcium beépüljön a csontokba.

Dr. Kerekes Éva