Hideg, meleg borogatás

Főoldal / Fájdalomcsillapítás / Hideg, meleg borogatás
A borogatás mint gyógymód, évszázados hagyományokkal rendelkezik, manapság azonban divatjamúlt módszernek tartják, pedig sok betegség számos tünetének kezelésében hatékony segítséget jelenthet.

Csecsemők és kisgyerekek estében feltétlenül kérjük ki gyermekorvos tanácsát a borogatások alkalmazhatóságával kapcsolatban!

Egy precíz borogatásnak három rétege van:

Belső réteg: ez a réteg tulajdonképpen valamilyen folyadékkal átitatott anyagdarab, általában pamut, vagy lenvászon, melyet vagy valamilyen hatóanyaggal (pl. gyógytea, vagy tinktúra) itatnak át vagy egyszerűen vízbe mártanak. Ez a réteg kerül közvetlenül az érintett testfelületre.

 

Köztes réteg: lehet vastag pamut vagy műanyag fólia. Szerepe, hogy a belső réteget védje a szennyeződésektől, és hogy az hosszabb ideig nedves maradjon.

 

Külső réteg: készülhet gyapjúból, flanelből vagy frottírból, körbeveszi az egész borogatást, bent tartva a meleget a borogatás belsejében.

 

A rétegek mérete belülről kifelé haladva nő. A szükséges kellékek gyógyszertárakban is megvásárolhatók.

hirdetések

Mikor alkalmazható meleg borogatás és mikor nem?

A meleg borogatás mindig csak annyira legyen meleg, hogy a páciens számára ne legyen kellemetlen, és semmi esetre se okozzon égési sérüléseket!

 

A meleg lazító, nyugtató hatású, ezért a meleg borogatás alkalmas görcsoldásra, például enyhíti a hátfájást és a hasi görcsöket. Meleg borogatás alkalmazható homloküreg-gyulladás, fülgyulladás, bronchitis, vesemedence-gyulladás, neuralgia és krónikus poliartritisz esetén.

 

Sérülések, melegséggel, gyulladással járó duzzanatok kezelésére ne alkalmazzon meleg borogatást!

 

Kivétel a húgyhólyaggyulladás, amely többnyire akut fázisában is jól reagál a melegre.

 

A meleg borogatást 30 perctől akár több órán át is fel lehet helyezve. Meleg borogatásnál a belső réteget jelentő kendőt merítse meleg vízbe (vagy meleg gyógyteába), kissé csavarja ki, hogy ne csöpögjön, az alkar érintésével próbálja ki, hogy nem túl meleg-e.

Mikor alkalmazható hideg borogatás?

A hidegnek összehúzó, duzzanatlohasztó hatása van. A gyulladásos folyamatok hideg borogatással enyhíthetők.

 

A hideg borogatás legismertebb felhasználási területe a lázcsillapítás. A hideg borogatás alkalmas továbbá például az ízületi gyulladással (artrózis), akut ízületi fájdalmakkal, ficammal, zúzódással, teniszkönyökkel járó gyulladás csökkentése révén a fájdalom csillapítására és a gyógyulási folyamat felgyorsítására. Felületi visszérgyulladás okozta kellemetlen panaszok és ekcéma tüneteinek enyhítésében is segíthet. Vérömleny esetén is alkalmazható.

 

A hideg borogatás hőmérséklete 18 és 23 C közé kell, hogy essen. A hűvös vagy langyos borogatás 30oC-os is lehet. Annak érdekében, hogy a borogatás hatásos legyen, 15 percnél tovább ne hagyjuk az érintett testfelületen, illetve szükség esetén helyezzünk fel újabbat! A 30oC-os langyos lábszár-borogatás pl. alvászavarok esetén is alkalmazható.

 

Ha a hideg borogatást 45-90 percig fennhagyjuk, egy idő után felmelegszik, és fokozza az adott terület vérellátást, vagyis melegítő hatást fejt ki, az ilyen típusú borogatás fejfájás esetén hatásos.

 

Ha erős, szokatlan, visszatérő vagy rövid időn belül nem szűnő tüneteket tapasztal, forduljon orvoshoz! A cikkünkben említett betegségek mind orvosi kezelést igényelnek, a borogatás nem helyettesíti a szakszerű orvosi gyógykezelést, annak legfeljebb csak kiegészítője lehet! Ha bizonytalan, kérje ki orvosa véleményét a borogatások alkalmazása területén, mivel szakszerűtlen alkalmazás esetén akár ronthat is állapotán!

gesundheitsratgeber-und-hausapotheke.de
fid-gesundheitswissen.de
www.irchelpraxis.ch