A felfázás valóban okozhat húgyhólyaggyulladást?

Főoldal / GYIK / A felfázás valóban okozhat húgyhólyaggyulladást?
Téves elképzelés vagy igaz az, hogy a felfázás következtében húgyhólyaggyulladást lehet kapni? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Ez valóban nem csak egy mendemonda. Ahogy hideg időben meg lehet fázni, épp úgy össze lehet szedni egy hólyaggyulladást is.

hirdetések

Különösen a nőknek kell kerülni a kockázati tényezőket, akik amúgy is hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mivel a nők férfiakéhoz képest rövidebb húgycsövén keresztül a baktériumok könnyebben bejutnak a hólyagba. Ezért fontos például, hogy a nedves ruhát és fürdőruhát is mihamarabb cseréljék le, az erősen huzatos helyeket lehetőleg kerüljék el, pont emiatt még a motorozás is veszélyt jelenthet számukra. A hideg kövön való üldögélés is kedvez a fertőzés kialakulásának.

 

  Visszatérő húgyúti fertőzések okai


Sok esetben keresik fel a betegek azzal a háziorvost, nőgyógyászt, urológust, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. Ennek több oka is lehet. A nők nagyobb eséllyel vannak kitéve a fertőzésnek, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell ahhoz megtenni, hogy felkússzanak a húgyhólyagba.

Húgyhólyaggyulladás esetén igyon sok folyadékot, és ha szükségét érzi, azonnal használja a mosdót, ne tartsa vissza vizeletét, hogy a baktériumok minél hamarabb távozzanak szervezetéből, és ne legyen idejük szaporodni. Jó hatása lehet a cickafark- és aranyvessző teáknak is. Súlyosabb esetben antibiotikum-terápiára is szükség lehet.

A megelőzés érdekében…

A húgyhólyaggyulladás nemi érintkezéssel is terjed, ezért lehetőleg aktus után minél hamarabb ajánlott zuhanyozni. A kórokozók így nem tudnak olyan könnyen bejutni a húgyhólyagba. A hólyaggyulladásra érzékeny nők partnerének közösülés előtt is alapos tisztálkodásra van szükségük.

  • Pamut fehérneműt hordjon.
  • Igyon elegendő folyadékot.
  • Ne tartsa vissza a vizeletét.
  • Az intim testrészek tisztításához bőrsemleges pH-értékű mosakodó szereket használjon.

A hólyaggyulladás megfelelő kezelés nélkül kiújulhat, sőt a fertőzés akár a vesékre is átterjedhet, vesemedence gyulladást okozva, ezért, ha alhasi fájdalmai vannak, gyakori vizelési inger gyötri, a hólyag ürítése nehézkes és alig jár eredménnyel, vizeletürítést követően égő érzés keletkezik a húgycsőben, akkor keressen fel egy orvost, aki felállítja majd a pontos diagnózist és megkezdi a személyre szabott kezelést.

Apotheken-umschau.de