A meditáció a géneken keresztül csökkenti a fájdalmat és a gyulladást

Főoldal / A fájdalom / A meditáció a géneken keresztül csökkenti a fájdalmat és a gyulladást
A University of Wisconsin-Madison kutatói francia és spanyol kollégáikkal közösen azt vizsgálták, van-e látható, kimutatható, objektív eredménye a mindfulness meditációnak.

(A mindfulness meditáció során az ember mindent megfigyel, kritika nélkül.)

„Tudomásunk szerint ez az első eredmény, amely kimutatja, hogy gyors változást hoz létre a génexpresszióban (génkifejeződésben)  a mindfulness meditáció gyakorlata” – mondja a szerző, Richard J. Davidson.

Ami még ennél is érdekesebb, olyan gének voltak érintve a meditációban, amelyek a gyulladásgátló és a fájdalomcsillapító gyógyszerek célpontjai” – fűzte hozzá Perla Kaliman (Institute of Biomedical Research of Barcelona).

hirdetések

A kutatás során kiderült, hogy egy csoport gyakorlott meditáló, miután 8 órán keresztül meditált, egy sor genetikai és molekuláris változást produkált. Ebbe – egyebek között – beletartozott a génszabályozás mechanizmusa és a gyulladáskeltő gének szintjének csökkenése. A meditálók hamarabb képesek egy stresszkeltő esemény (rögtönzött beszéd és fejben számolást kívánó feladat publikum és videokamera előtt) után fizikailag regenerálódni, mint soha nem-meditáló társaik.

 

A kutatók állítják, hogy nem volt különbség a két csoport génjei között a kutatás indításakor. A megfigyelt hatásokat kizárólag a mindfulness meditáció gyakorlása után vették észre a meditálóknál. Sőt, több más gén sem mutatott különbséget a meditáló és a nem-meditáló, csak csendes tevékenységgel foglalkozó csoport között, amiből arra lehetett következtetni, hogy a mindfulness meditáció bizonyos szabályozó jelutakat érint, és epigenetikai változásokhoz vezet a génkészletben.

 

Korábbi kutatások ugyanis arra mutattak rá, hogy az állatok – és az emberek – fizikális (stressz, táplálkozás, testedzés) stimulusokra már néhány órán belül epigenetikai válaszokat adnak.

 

„A génjeink elég dinamikusak, ami a kifejeződésüket illeti, ezekből az eredményekből mi arra következtetünk, hogy az elménk nyugodtsága befolyásolja a génkifejeződést”- magyarázza Davidson.

 

„A hiszton deacetiláz szabályozása (ami a krónikus fájdalom csillapításában játszik szerepet), illetve a gyulladáskeltő jelútnak a szabályozása olyan mechanizmusok, amelyek a mindfulness alapú kezelést fontossá teszik. A krónikus gyulladásos betegségek kezeléséhez kutatásunk lerakta az alapokat a meditációs stratégiával” – mondta Kaliman.

 

A tanulmányt a Psychoneuroimmunology című tudományos folyóirat publikálta.

fuggetlen.hu