A stressz csökkenti a fájdalomtűrő képességet

Főoldal / A fájdalom / A stressz csökkenti a fájdalomtűrő képességet
A Pain szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mindannyiunk által olykor megtapasztalt stressz nem csupán mentális áldozatot követel, hanem csökkenti a fizikai fájdalommal szembeni tűrőképességünket.

Tel Avivi Egyetem Fizikoterápia Tanszékének 29 férfi bevonásával folytatott tanulmánya megállapította, hogy a pszichés stressz jelentősen fokozza a fájdalom intenzitását, miközben csökkenti az érintettek azon képességét, hogy megbirkózzanak a fájdalommal.

hirdetések

A résztvevőket egy pszichés stressz indukálására tervezett számítógépes algoritmus, a Montreal Imaging Stress Task (MIST) teszten való részvételre kérték fel. A MIST egy tesztkérdés sorozat, mely valójában egyfajta pszichológiai „átverés”. A résztvevőket ugyanis a teszt kitöltése előtt úgy tájékoztatják, hogy egy átlagos képességű személy a teszten kb.80-90%-os teljesítményt ér el. Azonban 45%-nál magasabb eredmény elérése gyakorlatilag lehetetlen, ami a résztvevőknél pszichés stresszt okoz.

 

A MIST teszt előtt és után a résztvevők egy vizsgálatsorozaton mentek keresztül, melyek során értékelték a hő okozta fájdalommal szembeni tűrőképességüket és az efféle fájdalom leküzdésének képességét. Az egyik vizsgálatban például a résztvevőket fokozatosan egyre nagyobb hő stimulációnak tették ki, és megkérték őket, hogy jelezzék, mely pontnál érzik a fájdalmat.

 

A résztvevőket a MIST teszt által mért stressz szintjük alapján csoportokra osztották, majd értékelték, hogyan érintette a stressz a fájdalomtűrő képességüket.

Meglepő eredmények

A pszichés stressz igen drámaian csökkentette a fájdalom elviselésének képességét. A kutatók megállapították, hogy a magasabb szintű pszichés stresszt átélt férfiak jóval gyengébben birkóztak meg a fájdalommal, mint azok, akiket alacsonyabb szintű stressz ért.

 

„Minél magasabb szintűnek érezzük a stresszt, annál diszfunkcionálisabbá válik a fájdalom moduláció. Más szóval, a stressz típusa és értékelésének nagyságrendje meghatározza a fájdalomrendszerrel való kölcsönhatását.” – magyarázza a kutatást vezető Ruth Defrin professzor.

 

A kutatók meglepőnek tartják az eredményt, mivel például a sportsérülést szenvedett emberek hatékonyabb fájdalom modulációról számoltak be, és így a tanulmányban is hasonló eredményekre számítottak.

 

„Azonban meglepő módon, épp az ellenkezőjét tapasztaltuk.” - állítja Defrin professzor. „Miközben az akut stressz nem gyakorolt látható hatást az alanyok fájdalomküszöbére vagy toleranciájára, a fájdalom moduláció drámai módon csökkent.”

A megoldás: stresszkezelés

Eredményeikre alapozva a kutatók azt tanácsolják, hogy ahol csak lehet, igyekezzük elkerülni a stresszt. „Mai, modern világunkban az egyén számos, ismétlődő stresszes szituációval szembesül. Bár a különböző körülmények közt érzékelt stressz típusát nem tudjuk előre jelezni, legjobb, ha bármilyen módon- relaxációs és stresszkezelő technikák elsajátításával, vagy terápiával- csökkentjük a stressz mértékét.”

 

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség (American Psychological Association) nemrégiben közzétett beszámolója szerint miközben az USA-ban a stressz teljes aránya csökken, az amerikaiak számára továbbra is a pénz a stressz fő forrása.

 

(DRportal.hu)