Köldöksérv panaszait enyhítő étrend

Főoldal / Has, gyomor / Köldöksérv panaszait enyhítő étrend
A köldöksérv a belek meggyengült hasfal izmain, vagy a közöttük lévő kötőszöveten keresztüli kitüremkedése. A kisebb sérv nem, vagy csak bizonyos mozdulatokra okoz panaszt, így előfordul, hogy a beteg nem is tud annak meglétéről mindaddig, míg az orvos észre nem veszi, másoknál azonban komoly fájdalommal és diszkomfort érzéssel járhat, mely állásra vagy a hasizomzat apró igénybevételére tovább erősödhet.

A sérv kialakulásának kockázata nő az életkor előrehaladtával, illetve az elhízással és a hasfal gyengülésével. A székrekedés minimalizálása elősegítheti a panaszok megelőzését, ezért javasolt a rostokban gazdag diéta, valamint az alacsony rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának kerülése.

hirdetések

Fogyasszon több rostot!

Annak érdekében, hogy megakadályozza a köldöksérv tüneteit tovább fokozó székrekedést, napi 25-35 gramm rostot kell fogyasztania! Ehhez a mennyiséghez ajánlott fokozatosan hozzászoktatni az emésztőrendszert, ezért lassan növelje a bevitt rostmennyiséget, illetve fogyasszon mellé legalább napi 8 pohár vizet!

 

Magas rosttartalmú élelmiszernek számítanak a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek, a hüvelyesek, a diófélék és a különböző magvak.

Kerülje az alacsony rosttartalmú élelmiszereket!

Az alacsony rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának kerülése, illetve magas rosttartalmú, egészséges élelmiszerekre való cseréje segíti a rendszeres székletürítést!

 

Cserélje a fehér kenyeret teljes kiőrlésű gabonából készültre – így minden szelettel máris dupla mennyiségű rostot visz be a szervezetébe! A csészénként mindössze 1g rostot tartalmazó fehér rizs helyett fogyasszon árpát, melyből fél csészényi mennyiség 8 gramm rostot tartalmaz!

 

A fehér lisztből készült tészta helyett ugyancsak a teljes kiőrlésű lisztből készült változat javasolt, és jelentősen csökkentheti a sérvvel járó kellemetlen tüneteket, valamint sokat tehet az egészségéért azzal is, hogy a feldolgozott húsipari termékek helyett hüvelyesekkel viszi be szervezetébe a fehérjét!

 

ÉRDEKELHETI! Epegörcsöt enyhítő ételek

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)