Köldöksérv panaszait enyhítő étrend
A sérv kialakulásának kockázata nő az életkor előrehaladtával, illetve az elhízással és a hasfal gyengülésével. A székrekedés minimalizálása elősegítheti a panaszok megelőzését, ezért javasolt a rostokban gazdag diéta, valamint az alacsony rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának kerülése.
Fogyasszon több rostot!
Annak érdekében, hogy megakadályozza a köldöksérv tüneteit tovább fokozó székrekedést, napi 25-35 gramm rostot kell fogyasztania! Ehhez a mennyiséghez ajánlott fokozatosan hozzászoktatni az emésztőrendszert, ezért lassan növelje a bevitt rostmennyiséget, illetve fogyasszon mellé legalább napi 8 pohár vizet!
Magas rosttartalmú élelmiszernek számítanak a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek, a hüvelyesek, a diófélék és a különböző magvak.
Kerülje az alacsony rosttartalmú élelmiszereket!
Az alacsony rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának kerülése, illetve magas rosttartalmú, egészséges élelmiszerekre való cseréje segíti a rendszeres székletürítést!
Cserélje a fehér kenyeret teljes kiőrlésű gabonából készültre – így minden szelettel máris dupla mennyiségű rostot visz be a szervezetébe! A csészénként mindössze 1g rostot tartalmazó fehér rizs helyett fogyasszon árpát, melyből fél csészényi mennyiség 8 gramm rostot tartalmaz!
A fehér lisztből készült tészta helyett ugyancsak a teljes kiőrlésű lisztből készült változat javasolt, és jelentősen csökkentheti a sérvvel járó kellemetlen tüneteket, valamint sokat tehet az egészségéért azzal is, hogy a feldolgozott húsipari termékek helyett hüvelyesekkel viszi be szervezetébe a fehérjét!
ÉRDEKELHETI! Epegörcsöt enyhítő ételek
(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)
A téma korábbi hírei