Epegörcsöt enyhítő ételek

Főoldal / Egyéb / Epegörcsöt enyhítő ételek
Az epehólyag feladata a zsírok emésztésében és felszívódásában fontos szerepet játszó epe tárolása. Az epekő, mely kalcium-sókból, koleszterinből és epe pigmentekből áll, az epevezetékekben vagy az epehólyagban alakulhat ki. Az epekő gyakran panaszmentes, de okozhat fájdalmas epegörcsöt is. Szerencsére számos élelmiszer segíti ennek enyhítését. Az egészséges táplálkozás segít elkerülni az epekőhöz kapcsolódó súlyos fájdalmat.

Magas rosttartalmú ételek

Az epegörcsök enyhítésére elengedhetetlenül szükséges megfelelő rostokkal ellátni a szervezetet. Sokkal jobb, ha ezeket a rostokat a táplálékkal viszi be, mint ha étrend-kiegészítőket használ.

 

A rostok kötődnek a zsírhoz, így segítik a felesleges anyagok a tápcsatornán át történő szállítását. A rostban gazdag gyümölcsök közé tartozik az aszalt füge, eper, áfonya, málna, narancs, banán és a mazsola is.

 

Rostban gazdag élelmiszer a pattogatott kukorica, a barnarizs, a teljes kiőrlésű tésztafélék és a zabkorpából készült péksütemények. A rostok a zöldségekben is megtalálhatóak, különösen a fehérrépa, articsóka, borsó, bab, és a héjában sült krumpli gazdag bennük. A mandula, dió, pisztácia és lencse is magas rosttartalmú élelmiszer.

 

TIPP! Tények és tévhitek a hasi görcsökről

Alacsony zsírtartalmú ételek

Mivel az epe a zsírok emésztésében játszik fontos szerepet, a zsíros élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat az epehólyag megbetegedéseihez, az epegörcsök kialakulásához.

 

Az epeutakba került epekövek akadályozzák az epehólyagból az emésztést segítő epe kiürülését, ami akár órákig tartó fájdalmat is okozhat. Ezért is ajánlott a zsírban gazdag élelmiszereket alacsony zsírtartalmú alternatívákra cserélni.

 

Teljes tej, tejföl és egyéb tejtermékek helyett használjon csökkentett zsírtartalmú változatot, kenyérfélékből pedig válasszon teljes kiőrlésű gabonából készültet! Alacsony zsírtartalmú opciónak számítanak a nyers vagy párolt zöldségek, gyümölcsök és a zsírmentes levesek, gyümölcslevek is.

Szénhidrátok

Az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élőknél fokozott az epekő kialakulásának kockázata. Az epehólyag problémák elkerülésének érdekében ezért ajánlott a gyümölcsökben és szénhidrátokban gazdag étrend.

 

A komplex szénhidrátok körébe tartoznak a növényi élelmiszerek, a barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült tészta-és kenyérfélék. Magas tápanyagtartalmú gyümölcsnek számítanak a banán, grapefruit, alma, körte, áfonya, szőlő, szilva, ananász, dinnye és narancs.

 

A gyümölcsöket mindig magukban, vagy természetes juice formában fogyassza – így elkerülheti, hogy további felesleges cukrot vagy kalóriát vigyen be a szervezetébe!

 

Olvasson tovább! Epehólyag-fájdalmat okozó ételek

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)