Allergia és szemfájdalom: hogyan enyhítse a viszketést, könnyezést?

Főoldal / Szem / Allergia és szemfájdalom: hogyan enyhítse a viszketést, könnyezést?
Allergiaszezonban nagyon gyakori, hogy ugyanazon az allergének hatására, melyek a tüsszögést és orrfolyást okozzák, a szem viszketővé, vörössé és könnyezővé válik.

A szezonális allergiák sajnos egyre több embert érintenek, és az érintettek a tüsszögés, orrfolyás vagy orrdugulás mellett szemviszketést, könnyezést, vörösödést, szemhéj duzzanatot és szemfájdalmat is tapasztalhatnak. Bizonyos esetekben mindez kötőhártya-gyulladáshoz és egyéb szemfertőzéshez is vezethet. 

Mi okozza a szem allergiáját?

Az olyan ártalmatlan anyagokat, melyek az allergiás reakciókra hajlamos egyéneknél problémát okoznak, allergéneknek nevezzük. A leggyakoribb allergének, melyek a szem allergiáját okozzák, a levegőben megtalálható pollenek, penészgombák, a por és az állati szőr.

 

A szem allergiáját okozhatja bizonyos kozmetikai szerekre vagy szemcseppre adott reakció is, beleértve a száraz szem kezelésére alkalmazott műkönnyet is, mely tartósítószereket tartalmaz.

 

Az élelmiszer allergia, illetve a méh- vagy egyéb rovarcsípésre adott reakció általában nem befolyásolja a szemet olyan súlyosan, mint a levegőben terjedő allergének.

Mi nyújthat megkönnyebbülést?

Kerülje az allergéneket – A legjobb mód a szem allergiás tüneteinek kontrollálására az, ha minél inkább korlátozza ama gyakori allergéneknek való kitettségét, melyekre érzékeny. Ez azt jelenti, hogy a magas pollenkoncentrációjú napokon, ha teheti, maradjon bent, és használjon légkondicionálót a pollenek kiszűrésére. Használjon jó minőségű szűrőt és cserélje azt rendszeresen!

 

Amennyiben ki kell mennie a szabadba allergiaszezon idején, használjon napszemüveget, mellyel védi a szemét a pollenektől, illetve felhúzott ablak mellett vezessen!

 

Kontaktlencse elhagyása – Mivel a kontaktlencse felszíne vonzhatja a levegőben terjedő allergéneket, allergia szezonban a szemüveg használata javasolt. Megfontolhatja az eldobható, napi kontaktlencsére való áttérést, hogy elkerülje az allergének vagy más részecskéknek a lencsén való felhalmozódását.

 

Vény nélkül kapható szemcsepp – Mivel a szem allergiája nagyon gyakori, számos vény nélküli szemcsepp kapható a viszketés, pirosodás és könnyezés enyhítésére.

 

Ha a szem allergiájának tünetei viszonylag enyhék, a vény nélkül kapható készítmények is megfelelő enyhülést hozhatnak. Amennyiben ezek nem segítenek, forduljon orvoshoz!

 

Vényköteles gyógyszerek – Amennyiben az allergiás tünetek viszonylag súlyosak, és a vénymentes szemcsepp hatástalan a tünetek enyhítésében, valószínűleg szemész által felírt, erősebb gyógyszerre van szüksége! A vényköteles szemcseppek és szájon át alkalmazható allergia gyógyszerek az alábbi hatóanyagokat tartalmazzák:

  • antihisztaminok – A szervezet az allergénekre egy értágító hatású anyag, a hisztamin kibocsátásával reagál. A hisztamin okozta tünetek közé tartozik az orrfolyás és a viszkető, könnyező szem. Az antihisztaminok csökkentik az allergiás reakciókat és a hisztamin mellékhatásait azáltal, hogy gátolják a hisztamin kapcsolódását az allergiás választ kiváltó sejtekhez.
  • nyálkahártya-duzzanatot csökkentő szerek (dekongesztánsok) – ezek enyhítik az orrjáratok duzzanatát, segítik a könnyebb légzést, emellett csökkentik a szem vérereinek méretét, így enyhítik a szem vörösességét. A leggyakoribb nyálkahártya-duzzanatot csökkentő szerek közé tartozik a fenilefrin és a pszeudoefedrin. A kombinált gyógyszerek egyszerre tartalmaznak antihisztamint és dekongesztánst is.
  • non-szteroid gyulladáscsökkentők – A szezonális kötőhártya-gyulladás (szénanátha) okozta duzzanat, gyulladás és egyéb tünetek enyhítésére gyakran írnak fel nonszteroid gyulladáscsökkentő szemcseppet.
  • szteroidok – Kortikoszteroid szemcseppet az akut allergiás szemtünetekre ír fel az orvos. Mivel ezek hosszú távú használatának mellékhatásai közé tartozik a magas szemnyomás, a glaukóma és a szürkehályog is, jellemzően csak rövid ideig ajánlott használni őket.

Immunterápia – Eme eljárás során a szakember kis mennyiségben, fokozatosan juttatja a szervezetbe az allergéneket, ami segíti egyfajta immunitás kiépülését ezek ellen.

 

Cs.K. (AllAboutVision) Lektorálta: Dr. Földi Ildikó