Szemsérülések: a fájdalom mértéke nem mérvadó

Főoldal / Szem / Szemsérülések: a fájdalom mértéke nem mérvadó
A fájdalom mértéke sokszor nem függ össze a szem sérülésének súlyosságával. Az ideghártyába ékelődött kis fémszilánk esetén például még kitűnő a látás, és szinte elhanyagolható a fájdalom, ugyanakkor elviselhetetlen fájdalommal jár az ívfény okozta minimális szaruhártya-károsodás, mely tünetmentesen gyógyul néhány nap alatt.

A szakszerű ellátás előtt mi magunk is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy a sérült szem mielőbb gyógyuljon. Sok szemészeti betegség esetén jelentős tényező az idő, fontos a sürgős ellátás: minél korábbi a beavatkozás, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra.

Mechanikai sérülések: a szem tompa sérülései

  • A nagy szennyeződéseket mossa ki, majd fedje le szemét steril gézlappal!
  •  Ne fújja ki az orrát orrot!
  • Törekedjen a függőleges fejtartásra!

Jellegzetes mechanikai sérülés a különböző sportsérülések, pezsgősdugó sérülés, gyereknél a verekedés következtében kialakuló sérülés.

A csontos szemgödör védi a szemgolyót ütések során, sérülése rendszerint kiterjedt szemhéj bevérzéssel jár. Az arc jó vérellátottságú, ezért kis sebekből is igen intenzív vérzés léphet fel. A nagy szennyeződéseket csapvízzel le kell mosni, a sebet steril gézlappal le kell fedni.

A szemüreget az orrüregtől elválasztó vékony csont sérülésekor levegő jut a szemhéjak alá (emphysema). Szigorúan tilos sérülés esetén az orrfújás, mert így még több levegőt préselünk a szemhéj alá!

Tompa sérülések során a szem belseje is bevérezhet. Fontos: törekedjünk függőleges fejtartásra, mely segít a vér leülepedésében, lehetővé téve a látást és a szemészeti vizsgálatot. A felesleges mozgásokat, erőlködést kerüljük!

Idegentest sérülések

  • Ne dörzsölje a szemét! 
  • Ne próbálja meg önmagad eltávolítani az idegentestet!

A szembe került idegen anyag szemészeti szempontból lehet fémes vagy nem fémes (pl. üveg, műanyag, növényi anyag). Fém esetén az eltávolítás szempontjából fontos tudni azt is, hogy mágnesezhető-e vagy sem. Bizonyos fémeknél a szervezetben mérgező anyagok választódnak ki, ezért is fontos az időben történő eltávolítás. Növényi sérülésnél meg kell nézni, mennyire volt földdel szennyezett, illetve hogy nem tört-e le a vége.

Tilos a szemet dörzsölni, nyomkodni, piszkálni! Nagyobb bajt okozhatunk, ha mi magunk akarjuk eltávolítani az idegen anyagot. Az idegentest ugyanis sokszor a szemfelszínen (a szemhéj belső felületén, a kötő- vagy a szaruhártyán) maradhat, ám ha elmozdul, átszakíthatja a szem burkait, bejutva a szemgolyóba.

Égési sérülések

  •   Kisebb sérülés esetén használjon műkönnyet, hámosító gélt, borogatást!
  •   Pihentesse szemét!

A szem égési sérülése hőhatás, elektromos sugárzás, mikrohullám, infravörös sugárzás, látható fény, UV- és ionizáló sugárzás következtében alakulhat ki, elsősorban a szemhéjak bőrét és a szaruhártyát károsítva.

Fontos: a panaszok enyhítésére vény nélkül kapható, érszűkítőt nem tartalmazó műkönny készítmény és a szaruhártyát hámosító gél használata javasolt. Ajánlható a csukott szemre tett hideg vizes borogatás, továbbá a szem pihentetése. Veszélyeztetett munkakörben dolgozóknak ajánlott a szemégések ellátására szolgáló spray-k beszerzése az elsősegély-felszereléshez.

Vegyi anyag, marószerek okozta sérülések

  • Minél hamarabb mossa ki a szeméből a vegyi anyagot!  
  • Vigye magával a szemészhez a vegyi anyag flakonját, dobozát!

A háztartásokban számtalan oldószer, tisztítószer, mosószer, savas vagy lúgos kémhatású vegyszer található, és nagyon gyakori a véletlen vagy szándékos sérülés.

A szemészetre érdemes elvinni a vegyi anyag maradékát tartalmazó dobozt, flakont, így az összetevőket, kémiai csoportokat, koncentrációt könnyen lehet tisztázni. Ha van a szemen kontaktlencse, próbáljuk eltávolítani! Fontos az anyag azonnali gyors kimosása! Ügyeljünk arra, hogy mosáskor a sérült szem legyen alul, nehogy belemossuk a maróanyagot a másik szembe! Ha más lehetőség nincs, a tisztítás kis sugárban folyó langyos csapvízzel történjen!

Mikor, hol és hogyan történt pontosan a sérülés?

Minden információ fontos lehet, főleg gyermekeket ért sérülések esetén, hisz ők még nem tudnak pontosan beszámolni a történtekről, vagy büntetéstől tartva elhallgatnak részleteket.

Tudassa orvosával, hogy volt-e korábban szemészeti műtéte, sérülése, vagy ismert-e valamilyen egyéb betegség. A szaruhártyán végzett beavatkozásokat (például lézeres látásjavító műtét, szürkehályogműtét, vagy szaruhártya átültetés) követően a szaruhártya vékonyabb, kevésbé ellenálló a behatásoknak.

Fejet, arcot ért sérüléseknél kritikus lehet a földdel történő szennyezettség a tetanusz veszélye miatt - érdemes tetanuszoltásról dokumentációt hozni. Hasonló okok miatt harapásnál nagyon fontos a sérülést okozó állat oltási könyve, tekintettel a veszettség elleni oltásra.

 

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos)