A szem fájdalmának lehetséges szemészeti okai

Főoldal / Szem / A szem fájdalmának lehetséges szemészeti okai
A fájdalom vészjelzés, különösen igaz ez a szemmel kapcsolatos fájdalmakra. Ha szemfájdalom és egyéb kísérő tünetek lépnek fel, annak komoly oka lehet!

Az olyan optikai hibák, mint a rövidlátás, távollátás, asztigmia (asztigmatizmus) és az öregszeműség (presbyopia) közös jellemzője a homályos látás, mely szemüveg viselésével korrigálható. Ha a páciens nem visel szemüveget vagy nem megfelelő dioptriájú lencsét hord, akkor a szem optikai hibái esetében is jelentkezhet szemfájdalom.

Az esetek többségében az egyéb tünetekkel is kísért szemfájdalom oka magában a szemben keresendő. Melyek lehetnek ezek az okok?

  • A szem optikai hibái: távollátás (hipermetropia), öregszeműség (presbyopia), kancsalság (heterophoria), szemfáradékonyság (asthenopia)

  • Nem megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse

  • Zöldhályogos roham/ Zárt zugú glaukóma

  • Szaruhártya-probléma, mint például szaruhártya-gyulladás, szaruhártyafekély

  • Szemhéjbetegségek és könnymirigybetegségek, pl. befelé forduló szemhéj, szemhéjgyulladás, könnymirigy-gyulladás

  • Szaruhártya betegségei és az ínhártya betegségei (episcleritis=enyhe lefolyású ínhártyagyulladás, scleritis= ínhártyagyulladás, tenonitis=a Tenon-féle tok (Tenon-tok) gyulladása)

  • Uveitis=érhártyagyulladás, iritis=szivárványhártya-gyulladás, iridocyklitis=az szivárványhártya és a sugártest együttes gyulladása

  • Endophtalmitis: szinte a szem egészére kiterjedő, fertőzés következtében kialakuló belső gyulladás

A szem optikai hibái különböző módon lehetnek negatív hatással a látásra, előfordulhat például, hogy a páciens folyamatosan túlerőlteti a szemét, szemfáradtság, a szemben égő érzés és fájdalom is jelentkezhet. Fejfájás is előfordulhat. A felsorolt tünetek akkor is felléphetnek, ha a szemüveg vagy kontaktlencse dioptriája nem megfelelő.

 

A távollátó páciens a közeli tárgyakat nem látja élesen, ezért nehezére esik például az olvasás. Ha a probléma idős korban alakul ki, akkor a távoli éleslátás képessége is romlik. Látáskorrekció nélkül a szem túlerőltetődik, aminek égő érzés és fejfájás a következménye.

 

A szem öregedésének jelei körülbelül 40 éves kortól kezdve észlelhetők. A távollátás növeli a zöldhályogos roham kockázatát. A zöldhályogos roham rendkívül fájdalmas, néhány órán belül látásvesztés veszélyével fenyegető, azonnali szemész szakorvosi ellátást igénylő vészhelyzet!

 

Ha a távolságokhoz való alkalmazkodáshoz szükséges sugárizomnak szünet nélkül összehúzott állapotban kell lennie (azaz, ha sokáig közeli tárgyra fókuszálunk, pl. olvasás vagy számítógép használat közben), akkor begörcsölhet (akkomodációs görcs). De zöld hályog (glaukoma), túlkorrigált rövidlátás, fertőző betegségek, mérgezések és lelki terhelés hatására is tartósan megfeszülhet a sugárizom. A sugárizom görcse fájdalommal, a pupilla összeszűkülésével és homályos látással jár.

forrás: apotheken-umschau.de