Gyulladáscsökkentő ételek
Noha manapság szinte lehetetlen a gyulladás forrásait (telített zsírok, cukor, stressz, fertőzések, környezeti mérgek, stb.) kizárni az életünkből, egy kiegyensúlyozott, gyulladáscsökkentő élelmiszerekben gazdag étrend segítségével felveheti a harcot a gyulladást kiváltó tényezők ellen.
Íme, 10 gyulladáscsökkentő finomság
Mazsola
A bogyós gyümölcsökről köztudott, hogy tele vannak a szabadgyökök ellen harcoló antioxidánsokkal, ám ha unja az áfonyát, vagy nem bírja az aprómagvas bogyós gyümölcsöket, jusson eszébe, hogy azok ráncos rokona, a mazsola is gyulladáscsökkentő hatással bír. Rendszeres fogyasztásával csökken a TNF-alfa néven ismert gyulladásos marker mennyisége a szervezetben!
Szója
A babfélék általában jó forrásai a gyulladáscsökkentő növényi tápanyagoknak, ám a szója emellett csökkenti a szervezetben a gyulladást jelző C-reaktív protein mennyiségét. A rendszres szójafogyasztás azért is ajánlott, mert a magas C-reaktív protein szint összefüggésbe hozható a koszorúér betegségekkel. Másik előnye, hogy ez a fehérjében gazdag hüvelyes kiváló alternatívája lehet a gyulladáskeltő húsételeknek.
Lazac
A lazac ugyan drágább, mint más húsok, de közismerten jó forrása az Omega-3 zsírsavaknak. Noha az Omega-3 egyes növényekben is megtalálható, az állati eredetűt könnyebben fel tudja dolgozni a szervezet. Nem kell minden étkezéshez Omega-3 zsírsavat fogyasztania, elég, ha az Omega-6 zsírsavak mennyiségét minimálisra csökkenti az Omega-3 zsírsavak javára.
Bazsalikom
Az egészséges táplálkozás egyik alapeleme az antioxidánsokban gazdag növényi tápanyagok fogyasztása. A friss zöldfűszerek nem csak kellemes ízt adnak az ételének, de a rozmaring, kakukkfű, kurkuma, oreganó, bazsalikom és fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bírnak!
Gyömbér
A gyömbér csökkenti a hányingert csökkenti, valamint a szervezetben lévő gyulladásokat is! Tanulmányok bizonyítják, hogy csökkenti az olyan krónikus gyulladások okozta ízületi fájdalmat, mint az osteoarthritis vagy reumatoid arthritis, valamint az edzés utáni gyulladásokat.
Édesburgonya
A tápanyagokban gazdag édesburgonya nem csak a szívre, a bőrre és az immunrendszerre van pozitív hatással, de gyulladáscsökkentő is! A C- és E-vitaminban, valamint karotinoidokban gazdag élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ebbe a csoportba tartozik még a szintén narancssárga sütőtök, sárgadinnye, sárgarépa és a sárgabarack is.
Cseresznye, meggy
Akárcsak a bogyós gyümölcsök esetében, a cseresznye és a meggy is bővelkedik antocianinokban, valamint egyedülállóan hatékony gyulladáscsökkentő vegyületekben. A meggy esetében eme összetevő szintje magasabb.
Kelkáposzta
Akárcsak a többi keresztesvirágú zöldség (rukkola, brokkoli, kelbimbó, wasabi, stb.), a kelkáposzta is magas kéntartalmú, mely arra kényszeríti a májat, hogy egy helyett két méregtelenítő ciklust végezzen. A második áthaladás serkenti a szervezetet, hogy több enzimet bocsásson ki, mely úgy bontja le a toxinokat, mint az emésztőenzimek az élelmiszert. Ezek az enzimek segítik megtisztítani a szervezetet azáltal, hogy csökkentik benne a méreganyagok mennyiségét.
Dió
Nincs is olyan dióféle, melynek ne lennének gyulladáscsökkentő tulajdonságai, de mind közül a hagyományos dió emelkedik ki. Legmagasabb koncentrációban tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, több mint 10 féle antioxidánst és polifenolokat, melyek szintén nagy szerepet játszanak a gyulladásos folyamatok enyhítésében.
Tea
Étkezések között is harcolhat a gyulladás ellen azzal, hogy egy kis zöld, fehér vagy fekete teát szürcsölget. Gazdagok a szabadgyökökkel harcot felvevő katekinekeben, mely polifenol vegyület a Camellia sinesis növény levelében is megtalálható. Minél több antioxidánst fogyaszt, annál jobb hatást tud elérni.
Próbáljon meg minél többféle gyulladáscsökkentő élelmiszert fogyasztani, ahelyett, hogy csak egy-két „szuperélelmiszerre” koncentrálna!
Cs.K. (prevention.com)
A téma korábbi hírei