Fekete áfonya gyulladásra és magas vérnyomásra

Főoldal / Egészségügyi hírek / Fekete áfonya gyulladásra és magas vérnyomásra
A Kelet-Finnországi Egyetem kutatói állatkísérletben kimutatták, hogy a vadon termő áfonya javíthatja, illetve megelőzheti az elhízással együtt kialakuló metabolikus rendellenességeket: a gyulladást és a magas vérnyomást.

Ezidáig még senki sem vizsgálta a vadon termő áfonya fogyasztásának hatását. Pedig ennek a gyümölcsnek a megelőzésben való felhasználása sokkal hasznosabb volna, mint a magas vérnyomás kezelése vagy az abnormális glükózszint csökkentése.A gyulladás és a vérnyomás megemelkedése gyakran társul az elhízáshoz. Ez a kutatás egereken vizsgálta a vad áfonya hatását, amelyeket nagy zsírtartalmú étrenden tartottak három hónapig. Az egerek egy csoportja 5 százalék, másik csoportja 10 százalék fagyasztva szárított vad áfonyát kapott a táplálékában, a harmadik csoport semmit.

hirdetések

A nagy zsírtartalmú étrendre az egerek jelentős súlygyarapodással, glükóztoleranciájuk, inzulin szenzitivitásuk romlásával, gyulladással és vérnyomás-növekedéssel reagáltak.A vad áfonya csökkentette a zsírdús táplálék gyulladáskeltő hatását (megváltoztatta a citokin profilt, csökkentette a gyulladást támogató T-sejtek relatív számát), és elejét vette a magas vérnyomásnak.Az északi ember étrendjéhez ma is hozzá tartozik a vad fekete áfonya, amit jól fel lehetne használni másutt is a világban. A hagyományos, népi gyógyászat különféle gyógyhatásokat tulajdonít neki, amelyet ma  a polifenolokkal, különösképpen az antocianin tartalommal magyaráznak.

 

A vadon termő fekete áfonya antocianin tartalma jelentősen magasabb, mint a termesztett fekete áfonyáé.Forrás: http://dx.plos.org