A szemben jelentkező fájdalom

Főoldal / Szem / A szemben jelentkező fájdalom
Gyakori, hogy az olyan szemfájdalmat, ahol úgy érzi, idegen test került a szemébe, ténylegesen a szaruhártya valamilyen irritációja vagy gyulladása okozza. A szem elülső felületének, vagy a szem belsejének fájdalmát a leggyakrabban az alábbi kórképek okozzák.

Idegen test a szaruhártyán

Nem meglepő, hogy az idegen test érzetet a szemben valóban idegen test okozza. A leggyakoribb idegen testek, melyek bejuthatnak és beágyazódhatnak a szaruhártyába a fémpor, homok, apró kőszemcsék, fűrészpor és egyéb szerves anyagok.

hirdetések

A kellemetlenség érzet ilyenkor az enyhétől a súlyosig terjedhet, és tipikusan pislogásnál a legzavaróbb (mivel a szemhéj gyakran dörzsöli azt pislogásnál). Emellett a homályos látás és a fényérzékenység is gyakori panasz szokott lenni.

 

Az idegen test azonnali ellátást igényel az orvostól, mert a szaruhártyába beépült anyag nagyon gyorsan komoly fertőzést okozhat. A legtöbb idegen test a szemészeti rendelőben megfelelő eszközökkel könnyen eltávolítható. A fertőzés megelőzésére és a szaruhártya gyógyítására antibakteriális szemcseppet szoktak felírni.

Szaruhártya kopás

Noha a legtöbb ilyen jellegű betegség nem súlyos, nagyon kellemetlen tud lenni, fényérzékenységet és szemkönnyezést okozva. Legtöbbször a szaruhártya kopás (karcolódás) 24 órán belül magától gyógyul, de a mélyebb horzsolások súlyos szemfertőzéshez vagy akár szaruhártya fekélyhez is vezethetnek, ha nem kezelik őket.

 

Mivel gyakran lehetetlen megmondani, hogy a szemfájdalmat kisebb vagy mélyebb karcolás, esetleg idegen test okozza-e, ajánlott szemészorvoshoz fordulni, ha bármiféle éles, kellemetlen érzést tapasztal a szemében!

Szemszárazság

Egy másik gyakori oka a kellemetlen érzésnek a szemszárazság. Ellentétben az idegen testtel a szemben, vagy a szaruhártya kopással, általában a szemszárazság okozta kellemetlen, égő érzés lassan, fokozatosan alakul ki. Néha a szemszárazság szaruhártya kopáshoz vezethet, mivel a könnyek mennyisége nem elég ahhoz, hogy a szaruhártyát megfelelően nedvesen tartsa.

 

Amennyiben szemcsepp használatával jelentősen enyhülnek a panaszok, annak oka valószínűleg szemszárazság volt. A legtöbb esetben a szemszárazság nem igényel sürgős ellátást, de nem árt bizonyos teszteket elvégeztetni a súlyossága megállapítására, hogy a lehető leghatékonyabb kezelést kapja!

 

A szem belsejében jelentkező fájdalom egyéb, kevésbé gyakori okai a következők:

  • szemfertőzések (beleértve a gombás és az Acanthamoeba okozta fertőzéseket)
  • Iritis (anterior uveitis), mely a szivárványhártya gyulladása
  • kontaktlencse kellemetlenség
  • Endophthalmitis – a szem belső részének, leggyakrabban bakteriális fertőzés okozta gyulladása. Ritka szövődménye lehet a szürkehályog műtétnek is. A szemfájdalom mellett bőrpír, duzzadt szemhéj és csökkent látás jellemzi.

 

(Cs.K. forrás: allaboutvision, lektorálta: Dr. Árki Ildikó)