A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

Főoldal / Hát, derék / A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?
A lumbago, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

Mivel igen gyakori megbetegedés, és gyakran a fájdalom erőssége miatt kifejezett mozgáskorlátozottsággal jár, ezért gyakran munkából való kiesést okoz, emiatt napjainkban a szociális hatásai is kifejezettek lehetnek. 

A gerincoszlop a csontos csigolyákból, a csigolyák közötti porckorongokból, a csigolyákat rögzítő szalagokból és izmokból épül fel. Ez a rugalmas, mégis szilárd váz teszi lehetővé a test helyzetváltoztatását és egyben biztosítja a törzs és fej tartását, valamint védelmet nyújt a gerincvelőnek is.

Miért fájhat a derék?

A lumbago hármas tünetegyüttese


 • deréktáji fájdalom,
 • ágyéki gerinc melletti izmok „görcse-merevsége” azaz spazmusa,
 • kényszertartás az ágyéki gerincen.

A gerinc az evolúció során négy lábon járáshoz fejlődött ki.

 

A két lábon való járás kialakulásához a gerinc szerkezetében változásoknak kellett bekövetkezni, hogy a gerincoszlopra, főleg annak ágyéki-keresztcsonti szakszára nehezedő súlyt elbírja.

 

Ezek közül a legfontosabb a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület kialakulása, mely előre felé az arc felé domború, ezt nevezzük lordosisnak.

 

A terhelésből adódóan, elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, döntően ülő munka nagyban hozzájárul.

A fájdalom, akár a munkaképesség csökkenéséhez is vezethet

A lumbago  hármas tünete közül, a beteg számára a legkellemetlenebb a fájdalom, mely  lehet hirtelen kezdetű, egy rossz mozdulathoz, nehéz súly emeléséhez kötethető, de lehet fokozatosan kialakuló is.

 

Ez utóbbi esetében a kialakulásában nagy szerepet játszik a munkavégzéshez köthető kényszertartás, helytelen tartás.

 

A fájdalom erőssége az erős, mozgásképtelenséget okozótól az enyhe, inkább csak bizonyos testhelyzetekben jelentkezőig terjedhet. Máskor csak a gerinc rázkódása pl. futás, vonaton utazás váltja ki.

 

A fájdalmat a betegek legtöbbször csak az ágyéki-keresztcsonti gerinc területén jelzik, ritka esetben a csípőizületbe, farizomzatba sugárzik.

 

A fájdalmat köhögés, tüsszentés fokozhatja. A fájdalom miatt - lehet állandó és szakaszosan jelentkező - a beteg egyfajta kényszertartást vesz fel, a fájdalom csökkentésére, ennek következtében korábban leírt fiziológiás görbülete a gerincnek jelentősen csökken.

 

A gerinc mozgásai beszűkülnek, a beteg nem tud előre-hátra-oldalra olyan mértékben hajolni, mint a fájdalom jelentkezése előtt.

  Mi lehet az oka a derékfájásnak?


 • Növekvő testsúly, főleg a „pocakosodás”, terhesség, melyek fokozott terhelést jelentenek a már amúgy is túlterhelt ágyéki-keresztcsonti gerincnek.
 • Hirtelen lehűlés miatti izomfájdalom pl izzadás, napozás után hidegben tartózkodás.
 • Gerinc melletti izomzat gyengesége, „elfáradása”, sérülése. Mindkét esetben az izomzat tartó-stabilizáló funkciója károsodik, mely fokozott terhet jelent a gerinc egyéb összeköttetéseinek pl. szalagok, s ez fájdalmat okoz. Emellett magukban az izmokban bekövetkező változások önmagukban is fájdalom keltőek lehetnek pl. izomrostok szakadása. A fájdalom az izmok spazmusat okozza, mely a fájdalmat tovább fokozza.
 • A gerinc szalagjainak megbetegedései pl. leggyakrabban  húzódása, ritkán szakadása.
 • A gerinc kisizületeinek „kopásból” származó elváltozásai.
 • A porckorongok „kopása”, mely a porckorong belső anyagának (anulus puplposus) kismértékű előboltosulását jelenti.
 • Gyulladásos folyamatok, melyek egyaránt érinthetik az izmokat, porckorongokat, csigolyákat, kisizületeket.
 •  Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, esetleg kóros, sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 • Daganatos elváltozások, melyek a csigolyákat érintik.
 • Közvetve: az alhasban, kismedencében helyet foglaló szervek megbetegedései is okozhatnak erre a területre sugárzó fájdalmat pl. vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek.
 • Pszichés eredet.

Mit tegyünk a fájdalom csökkentésére?

Az első néhány napban mindenképpen a kemény alapon való, szigorú fekvés ajánlott, csak a szükségletek elvégzéséhez engedélyezett a felkelés. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalom a legenyhébb.

 

Orvosszakértőinktől kérdezték a témában


Ezt általában felhúzott lábakkal lehet elérni háton vagy oldalfekvésben, az alsó végtagok mérséklet felpóckolásával.

 

Ezzel a gerincet tehermentesítjük, csökkentve ezáltal az izmok merevségét, a kényszertartást, ezek révén a fájdalmat. Jó hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a jegelés, a merevséget melegítéssel lehet oldani.

 

Jó hatásúak a különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők, melyek vénykötelesek, de a háziorvos által is felírhatók pl. diclofenac, ibuprofen, nimesulid tartalmú gyógyszerek, valamint  a különböző izomlazítók.

 

Fontos, hogy a terhelést csak néhány nap után kezdjük meg, fokozatosan.

 

Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem jelentkezik erősebb fájdalom, a gyógytorna is elkezdhető. A fizikoterápia is hasznos lehet.

Megelőzés és a kiújulás megakadályozása

A lumbago kezelése nehezebb, mint kialakulásának megelőzése. A rendszeres testmozgásra nevelést, a helyes testtartás kialakítását, már kisgyermekkorban el kell kezdeni.

 

Ekkor a  mindennapok részévé válik, és az egyén felnőttkorában is igényt tart majd a rendszeres mozgásra. 

Hogyan előzhető meg a lumbago kiújulása?

 • Súlyfelesleg esetén testsúlycsökkentés.
 • Rendszeres gerinctorna (gyógytornász által javasolt gyakorlatokkal) végzése. A legfontosabbak a nyújtó gyakorlatok, gerinc melletti izomzatot, hasizmokat erősítő gyakorlatok.
 • Rendszeres sportolás. A választható sportok: úszás, kerékpározás, séta.
 • Időnkénti fizikoterápia.
 • Kényszertartásban végzett munka során, óránként 5 percre álljunk fel, mozgassuk meg gerincünket.
 • Nehéz fizikai munka esetén, a gerinc tartását fokozó gerincfűző viselése javasolt.
 • Változtassunk alvási szokásainkon, lehetőség szerint cseréljük ki ágyunkat, a gerinc alvás közbeni tartást biztosítóra. 

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika neurológus