Öt perc séta egy óra ülés után - ennyi kell

Főoldal / Hát, derék / Öt perc séta egy óra ülés után - ennyi kell
A láb artériáinak károsodását megelőzendő, mindössze öt perc sétát ajánlanak ülés közben – óránként – az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatói.

Köztudott, hogy a hosszas ülés a szív- és érbetegségek, anyagcsere-betegségek rizikótényezője. Mivel az izmok ülés közben nem aktívak, nem tudnak hozzájárulni a vér megfelelő pumpálásához. Ettől a vér pang a lábakban, károsítja az artériák ereinek falát, rontja az erek tágulási képességét.

A kísérletben 11 egészséges, fiatal (20 és 35 év közötti), nem túlsúlyos férfi vett részt.

hirdetések

Az első kísérlet alkalmával a résztvevőknek 3 órát kellett ülniük egyhuzamban, miközben vérnyomásmérővel illetve ultrahanggal mérték a combverőerének  működőképességét. (A méréseket elvégezték a kísérlet kezdete előtt, majd 1, 2 és 3 óra elteltével).

 

A második kísérletben ismét 3 órát ültek a fiatal férfiak, de ülés közben 2 másodperc/órás sebességgel sétáltak a futópadon 5 percig, utána  mérték a kutatók a combverőér működőképességét. Így folyt le az ülés, séta, mérés  –  30 perc elteltével, másfél óra, majd két és fél óra után.

 

A mérések azt mutatták, hogy az ülés első órája 50 százalékkal rontotta a femorális artéria (combverőér) tágulóképességét.

 

Azok között az emberek között azonban, akik óránként sétáltak 5 percet, nem volt megfigyelhető az artéria funkciójának csökkenése, feltehetően azért, mert az izmok aktivitása segítette a véráramlást.

 

“Az amerikaiak megközelítőleg 8 órát ülnek naponta” – mondja a kutatásvezető, Saurabh Thosar, “és az endoteliális* (érfali) funkció károsodása már egy óra ülés után is jelentős. Érdekes volt látni, hogy már egy könnyű fizikai aktivitás is segített megelőzni a romlást.”

 

Így folytatja:

“Egy sor bizonyítékunk van már arra, hogy az ülés különféle krónikus betegségek melegágya, és egy újabb sor bizonyíték köti össze az ülés megszakítását a kedvező szív- és érrendszeri hatásokkal. De kevés volt rá eddig a tapasztalati bizonyíték. Mi kimutattuk, hogy a hosszas üldögélés rontja az endoteliális funkciót, ami a kardiovaszkuláris betegség korai jele, és azt is demonstráltuk, hogy az ülés megszakítása megelőzi az endoteliális funkció romlását.”

 

Endoteliális: az  ereket belülről bélelő „sejtréteg”, amelynek köze van  egy  jótékony hatású molekula (nitrogén-monoxid) képződéséhez, ami az erekre leselkedő káros hatásokat ellensúlyozva, az erek kitágulását okozza.

www.medicalnewstoday.com