A derékfájás: hogyan kezelhető?

Főoldal / Hát, derék / A derékfájás: hogyan kezelhető?
A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

Ha derékfájdalom miatt keres fel orvost, akkor az valószínűleg megnézi a hátát, megvizsgálja, hogyan tud ülni, állni, járni és hogyan tudja megemelni lábait.

Ellenőrizheti a reflexeit reflexkalapács segítségével. Ha feltételezi, hogy Önnél daganat, törés, fertőzés vagy más betegség áll a derékfájdalom hátterében, az orvos az alábbi vizsgálatok egyikét javasolhatja:

  • Röntgenvizsgálat. Röngtenvizsgálattal megtekinthető a csontok egymáshoz való viszonya, hogy van-e Önnél degeneratív ízületi betegség vagy csonttörés. Nem mutatja ki ugyanakkor a gerincvelő, az izmok, a kötőszövetek, az idegek vagy a porckorongok rendellenességeit (legfeljebb, ha azok különösen súlyosak).
  • Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI), vagy computer tomográfiás vizsgálat (CT). Ezekkel a képalkotó vizsgálatokkal a porckorong-sérv, a csontok, ízületek, inak, idegek, szalagok és erek rendellenességei is kimutathatók.
  • Csont scan (szken). Orvosa csont szken vizsgálat segítségével csontdaganatot, vagy kompressziós (összeroppanásos) törést kereshet. Az eljárás során kis mennyiségű radioaktív anyagot (tracer - trészer) adnak vénásan, amely aztán a csontokban felhalmozódva kimutathatóvá teszi a csontok rendellenességeit.
  • Idegvizsgálat, elektromiográfia. A vizsgálat során az idegek és az izmok működési rendellenességei deríthetők ki, például az ideg nyomódása, amit gerincsérv vagy gerinccsatorna szűkület eredményezhet.

A derékfájdalom legtöbb formája, néhány hetes otthoni kezeléssel és fokozott elővigyázatossággal javulhat. Ha a kezelésben orvos is részt vesz, a fentebb leírtakat fájdalomcsillapító és vázizomlazító gyógyszer egészíti ki. Hosszú távon fontos a megfelelő testtartás és a helyes emelési, teherhordási technikák elsajátítása.

Masszázs, vérkeringést fokozó vagy fájdalomcsillapító krémek, súlyfürdő (a fejénél rögzített páciens függőleges helyzetben, súllyal a lábán vízbe merül), víz alatti torna, úszás, nagyrészt a talajon, vízszintes testhelyzetben végezhető gerinctorna szintén segíthet.

A derékfájás konzervatív (nem műtéti) kezelése

Fizikoterápia és torna. A terapeuta konkrét gyakorlatokat tanít meg, amelyek erősítik a gerinc izmait és javítják tartást. A tornagyakorlatok rendszeres végzésével a fájdalom kiújulása megelőzhető.

Vényköteles gyógyszerek. Orvosa lehet, hogy erősebb nem szteroid gyulladásgátlót, vagy izomlazítót ír fel. Ezeket addig szedje, ameddig azt orvosa előírja.

Szteroid injekció. Ha a fájdalom más beavatkozás segítségével nem enyhíthető, illetve a fájdalom lesugárzik a lábba, orvosa szteroid (pl. kortizon) injekciót javasolhat a gerincvelő körüli térbe. A szteroid csökkenti az ideggyökök körülötti gyulladást és ezzel javítja annak vérellátását.

Elektromos stimulálás (TENS). A bőrön keresztüli elektromos idegingerlés gyenge elektromos áramot juttat a szervezetbe, ezáltal ingerelve az idegeket. A beavatkozás megszakíthatja a fájdalomjelzéseket, így megakadályozza, hogy ezek elérjék az agyat. Bár biztonságos és fájdalommentes, a TENS nem mindenki számára megfelelő. Általánosságban akut (heveny) fájdalomban hatékonyabb, mint krónikus fájdalom esetén és gyakran más kezelési formákkal kiegészítve működik jól. A TENS jó alternatíva, ha Ön nem tud fájdalomcsillapító gyógyszereket szedni.

Kábító fájdalomcsillapítók. Ezek a gyógyszerek (pl. a gyenge hatású kodein vagy hidrokodon) csak rövid ideig használhatók, orvosi ellenőrzés mellett.

Egyéb kezelések. Ide tartoznak az injekcióval a gerinc mellé beadott lidokain, (érzéstelenítő) vagy kábító fájdalomcsillapítók.

Műtéti eljárások a derékfájás kezeléséhez

A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van derékfájdalma miatt műtétre szüksége. A műtétet általában a gerincsérv talaján kialakuló panaszok kezelésére tartják fenn, nincs hatékony műtét az izom, illetve kötőszövet eredetű fájdalmak kezelésére.

Ha Önnek az ágyéki ideg nyomódása miatt konzervatív kezelésre tartósan nem javuló fájdalma, izomgyengesége, esetleg széklet-, illetve vizeletürítési zavara van, akkor indokolt a sürgős a műtét.

A porckorong-sérv műtétek az alábbiak lehetnek:

Diszkektómia. Ez az egyik leggyakoribb gerincműtét, lényege a porckorong belső állományának (vagy legalábbis a porckorong tokján kitüremkedett részének) eltávolítása.

Mivel a porckorong belső állománya nem termelődik újra (legfeljebb a műtét során bennmaradt rész türemkedik ki újra), ez hosszú időre, szerencsés esetben pedig véglegesen megszünteti az érintett ideg nyomódását.

Fúzió. A műtét célja, hogy a beteg porckorongot határoló két csigolyát csavarokkal és rudakkal egymáshoz rögzítsék, illetve a porckorong belsejének eltávolítása után, ide behelyezett speciális implantátumokkal a csigolyákat összecsontosítását elősegítsék. Ezáltal megakadályozzák az érintett csigolyák közötti fájdalmas mozgást, és egyszer s mindenkorra elejét veszik a porckorong-sérv kiújulásának. Labilis csigolyák, illetve csigolyaelcsúszás és porckorongsérv kiújulás esetén jön szóba.

Laminectomia vagy laminotomia. Ezen eljárások során a csigolya ívének egy részét eltávolítják. Az eljárás csak speciális esetekben alkalmazható, amikor a panaszokat nem elsősorban porckorongsérv, hanem a gerinccsatorna átmérőjének csökkenése okozza.

Intradiszkusz elektrotermo terápia. Ennek során az orvos tűn keresztül katétert vezet be a porckorongba, és ezt 20 percen keresztül magas hőmérsékletre hevítik. A hő összezsugorítja a porckorong tokját, aminek következtében csökken az elődomborodás, és ezáltal az idegek nyomása.

Nem teljesen tisztázott még az eljárás hatékonysága.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus