A hús vastartalma növeli a szívbetegség kockázatát

Főoldal / Egészségügyi hírek / A hús vastartalma növeli a szívbetegség kockázatát
Igaz, hogy szervezetünk az úgynevezett ‘hem’-vasat (ami a hemoglobin szóban is megtalálható), és ami a húsokból kerül be a szervezetünkbe, jóval könnyebben hasznosítja, mint a növényi eredetű vasat.

De a húsok fogyasztásával csínján kell bánni: az Indiana Egyetem Közegészségügyi karának kutatói kiderítették, hogy a húsfogyasztás, éppen a benne megtalálható ‘hem’ vas miatt, 57 százalékkal megnöveli a koronáriás szívbetegség kockázatát.

A növényekből (zöld leves növények, diófélék, lencse, borsó) és egyéb, nem-hús jellegű forrásokból származó vas fogyasztása viszont nem hozható összefüggésbe a szívbetegséggel.


Jacob Hunnicutt, a Journal of Nutrition folyóiratban megjelent írás első szerzője azt mondja, hogy a vasbevitel, a szervezet vas-tárolása és a koronáriás szívbetegség közötti összefüggés régóta vita tárgya a kutatók között. Az Indiana Egyetem kutatói 21 eddig megjelent tanulmányt, ami összesen majdnem 300 000 kísérleti személyt és 10,2 év követési időt jelent, meta-analizálták.


Elemezték a teljes vasbevitelt, ebből a ‘hem’ és a nem-hem bevitelt – a koronáriás szívbetegség kockázata szempontjából. Egyedül a hem-vas bevitel adott pozitív összefüggést.


Szervezetünk eltérően kezeli a két fajta vasat, jobban tudja kontrollálni a növényi forrásból származó vas (beleértve a táplálékkiegészítőként szedett vas) felszívódását. Nem ez a helyzet a húsból származó vassal.


„A koronáriás szívbetegség kockázata a hem-vas nagyon magas arányú hasznosulásával magyarázható. A hem-vas  gyorsan és  sokkal nagyobb arányban szívódik fel – 37 százalékban, szemben a nem-hem-vassal, ami csak 5 százalékban. Ha felszívódott, részt vehet az LDL (‘rossz’ koleszterin) létrejöttében, szövetkárosító gyulladást okozhat, ami a koronáriás szívbetegség kockázatát növeli” – magyarázzák a szerzők.


A szervezet vasraktárai idővel megtelnek. Egyetlen módja a vastartalék csökkentésének a vérzés, a véradás vagy a menstruáció. A kávé és a teafogyasztás korlátozza a vas felszívódását.


Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/iu-sic042314.php