Fokhagyma és brokkoli a rák ellen
Ez ellen segítenek a bizonyos természetes élelmiszerekben – fokhagymában, brokkoliban – megtalálható szelénvegyületek, amelyek lelassítják az immunrendszer válaszreakcióját, hosszabb távon javítják a rákos beteg kezelésének esélyeit.
“Az immunrendszert túlstimuláló molekulák, amelyek túlműködésre késztetik és az összeomlását okozzák az immunrendszernek, bizonyos természetes szelén vegyületekkel blokkolhatók, amelyek a fokhagymában és a brokkoliban fordulnak elő.
Komoly szerepük van az agresszíven terjedő ráktípusok, mint a melanoma, prosztatarák vagy bizonyos leukémiák elleni harcban” – mondja Soren Skov professzor (Koppenhágai Egyetem).
Bizonyos ráksejtek nagy számban hoznak létre – folyékony alakú – immunrendszert serkentő molekulákat. A kutatók az NGK2D ligandok közül arra a variánsra fókuszáltak, amely képes folyékony formát felvenni. Ez a forma súlyosbítja a betegséget a rák továbbterjesztésével, ugyanis az egész véráramot megfertőzi.
“A (folyékony, immunstimuláns) molekulák megtalálhatók mind a ráksejtek felszínén, mind feloldva, az érintett személy vérében. Kimutattuk, hogy a szelénvegyületek semlegesítették azokat a bizonyos molekulákat (NGK2D ligand speciális változatait), mind az oldódó formájúakat, mind a sejtek felszínén elhelyezkedőket” – magyarázza Soren Skov professzor.
A tanulmány a Journal of Biological Chemistry folyóiratban jelent meg.
Forrás: http://healthsciences.ku.dk/news/news2014/selenium-compounds-boost-immune-system-to-fight-against-cancer/
A téma korábbi hírei