Rákmegelőzés zöld teával
A Metabolomics című folyóiratban megjelent tanulmány beszámol arról, hogy az EGCG - a zöld tea aktív biológiai összetevője – megváltoztatta a hasnyálmirigy rák sejtek anyagcseréjét, azzal, hogy elnyomta a rákhoz kötődő enzim (LDHA) kifejeződését (expresszióját).
Emellett, találtak a kutatók egy enzim-gátlót is – az oxamátot -, erről ismert volt, hogy csökkenti az LDHA aktivitását, amelyik ugyanolyan módon működik: megszakítja a hasnyálmirigy ráksejt anyagcseréjét.
“A tudósok azt hiszik, szükségük van a molekuláris mechanizmusra ahhoz, hogy kezelni tudják a rákot. Ez a kutatás bizonyítja, hogy megváltoztathatják a metabolikus rendszert és azzal hatással tudnak lenni a rákra” – mondta Wai Nang Lee, vezető kutató.
“Azzal, hogy megmagyarázzuk, hogyan előzi meg a zöld tea aktív összetevője a rákot, új utat nyitunk a rákkutatás előtt, rá fogunk jönni, hogy más táplálékok hogyan előzik meg a rákot vagy lassítják a növekedését.”
Kifinomult eszközökkel kimutatták, hogy az EGCG (a zöld tea összetevője) leállította a sejtanyagcsere hálózatban a folyadék egyenletes áramlását, ugyanúgy, ahogy azt az oxamát teszi, az ismert LDHA-gátló.
Ebből kiindulva, arra a következtetésre jutottak, hogy mind az EGCG, mind az oxamát csökkenti a rák kockázatát azzal, hogy elnyomja a rák metabolizmusában kritikus szerepet játszó enzim – az LDHA – aktivitását, felborítja a ráksejtek anyagcseréjének egyensúlyát.
“Egészen új módon nézünk az anyagcserére. Többé nem azt mondjuk, hogy bemegy a glükóz és kijön az energia. Már értjük, hogyan lehet felborítani a ráksejtek metabolizmusát, és meg tudjuk vizsgálni, miként tudjuk felhasználni ezt a tudást arra, hogy befolyásoljuk a rák lefolyását vagy megelőzzük a rákot” – magyarázza Dr. Lee.
fuggetlen.hu
A téma korábbi hírei