A daganatok okozta fájdalom pusztító hatásai

Főoldal / Daganatos fájdalom / A daganatok okozta fájdalom pusztító hatásai
Nagy felmérést végeztek európai betegek körében a daganatos áttörő fájdalom mindennapi életre gyakorolt pusztító hatásairól.

Az európai felmérés első eredményeit a  Nemzetközi Fájdalomtársaság Európai Szervezetének (EFIC) 6. kongresszusán mutatták be.

Daganatos betegség esetén kötelező a fájdalomcsillapítás


A rákbetegséggel és a kezelésekkel is gyakran jár együtt fájdalom, amelyet minden esetben csökkenteni kell és lehet, ám ez csak a beteg, a hozzátartozók és az orvosok együttműködésével sikerülhet.

Részletek >>

Korábbi felmérések a daganatos fájdalom kezelését csak áttekintették, míg ez az első olyan nemzetközi vizsgálat, ahol az áttörő daganatos fájdalmat (BTCP) részletesen vizsgálták a beteg szemszögéből.

 

Az alábbi, Nagy-Britanniában, Svédországban és Dániában bevont első 200 beteg adataiból származó eredmények értékes bepillantást nyújtanak a daganatos betegek áttörő fájdalom kezelésével kapcsolatos tapasztalataiba, az állapot mindennapi életükre gyakorolt hatásaiba.

 

  • a betegeknél átlagosan naponta 3-szor jelentkezik BTCP epizód 
  • az epizódok átlagosan 60 percig tartanak
  • a fájdalom epizódok 96 százalékát a  mérsékelttől  asúlyosig jellemzik
  • a betegek 87 százalékánál a BTCP megzavarja mindennapi életüket, értve ez alatt az alvást, sétálást, másokkal való programot

„A vizsgálat igazolta, hogy az áttörő fájdalom szignifikáns jelentőségű a betegek mindennapi élete szempontjából’ magyarázta Dr. Andrew Davies, (Department of Palliative Medicine, Royal Marsden Hospital, UK), a felmérés vezető vizsgálója. Az áttörő fájdalom nagyon eltér a háttérfájdalomtól.

 

Utóbbi folyamatos, krónikus, szakadatlan gyógyszerelést igénylő fájdalom. Az áttörő gyorsan alakul ki, rövid ideig tartó olyan intenzív fájdalom amely „áttör” a krónikus fájdalmon még akkor is ha az gyógyszeresen jól kontrollált. Munkaképtelenné teszi/inaktiválja és nagyon meggyötri a beteget.”

 

Az ilyen jellegű fájdalom epizód kezelésére a gyorsan ható, rövid hatóidejű, a BTCP epizód természetéhez szorosan igazodó készítmény volna az ideális. Ráadásul könnyen alkalmazhatónak kell lennie a beteg compliance javítására. A felmérés eredményei azonban azt mutatják, hogy:

 

  • a betegek 98 százaléka orális szert használ,
  • a fájdalom csökkenés kezdete átlagosan 20 perc,
  • a tényleges fájdalomcsillapítás kezdete átlagosan 30 perc, annyi, amennyi a BTCP epizód   időtartamának a fele.

„A BTCP kezelésére a legszélesebb körben még mindig az orális opioidokat alkalmazzák, annak ellenére, hogy e gyógyszerek  hatásgörbéi nem felelnek meg a BTCP epizód jellemzőinek. A más úton alkalmazott opioidok, például az intranasalis szignifikáns előnyöket mutat az oralissal szemben.

 

E felmérés interim eredményei azt sugallják, hogy az áttörő daganatos fájdalomtól szenvedő betegek többségénél ezek az alkalmazási módok lennéneK megfelelőek és a betegek örömmel fogadnák azokat” nyilatkozta Dr. Andrew Davies.

 

A daganatos áttörő fájdalom európai felmérésébe folyamatosan toborozzák a betegeket Németországban és Írországban. A felmérést ki fogják terjeszteni Ausztriára, Belgiumra, Csehországra, Finnországra, Franciaországra, Görögországra, Hollandiára, Norvégiára, Portugáliára, Spanyolországra és Svájcra.

WEBBeteg