Sarokfájdalom

Főoldal / A fájdalom / Sarokfájdalom
Fáj a sarka? Sarkantyú és a kötőszöveti szalag betegsége is okozhatja.
A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor betudható például nem megfelelő cipő okozta túlterhelésnek. Vannak azonban esetek, amikor a fájdalom oka nem ilyen nyilvánvaló, nem is múlik el magától, ezért ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderülhessen, lehet-e komolyabb betegség a tünet mögött. Dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa beszélt a sarokfájdalom gyakori okairól.

A sarok sérülékeny testrész

Az emberi lábat 26 csont építi fel, amelyek közül a sarokcsont a legnagyobb. Ennek fontos anatómiai oka van, ugyanis a sarok biztosít támasztékot a test súlyának, ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél a teljes testsúlyt viseli, ami komoly behatást jelent (többek közt itt is gondot okozhat az elhízás). Éppen ezért ez a terület viszonylag sérülékeny és fájdalma jelentősen befolyásolja a mozgást. A sarokfájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is.

Néhány gyakori ok a sarokfájdalom hátterében

Talpi bőnye gyulladása
A legtöbb sarokfájdalom oka a talpon átívelő vastag, szalag szerű kötőszövet betegsége, a plantaris fasciitis. Mivel ennek szalagnak, vagyis talpi bőnyének fontos szerepe van a talp statikájában és biomechanikájában, a túlterhelés hosszú távú károsodást, panaszokat okozhat. A normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ahogyan ezt az ultrahang és az MRI vizsgálatok is bizonyítják. A betegség jellegzetes tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ami később mérséklődik és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során súlyosbodhat.
 
Ütődés, dörzsölődés
Különösen fiataloknál gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben sérülhet. Ehhez hozzájárulnak a rosszul megválasztott lábbelik, valamint a túl korán kezdett magassarkú hordás is.
 
hirdetések
 
Sarokcsonti kinövés
A csontkinövések gyakran a test azon pontjain alakulhatnak ki, ahol krónikus irritáció, feszülés, vagy nyomás jelentkezik a csonthártyán. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. A saroksarkantyúnak két típusa különböztethető meg: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a talpi sarkantyú. Mindkettő kialakulásában jelentős szerepe van a lábszár hátsó izmai, valamint a talp szöveteinek feszessége, rugalmatlansága A rizikófaktorok közé tartozik még az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly is. Mindezek hatására a fájdalom olyan kifejezett lehet, hogy a beteg minden lépést csak nagy szenvedéssel képes megtenni. Ezért és az esetleges törés vagy egyéb mozgásszervi ok kizárása miatt is minél előbb szakorvosi segítséget kell kérni. Fontos megemlíteni, hogy a talpi sarkantyú jelenléte vagy hiánya a panaszokkal nincs egyértelmű összefüggésben.

Hatékony segítség a kombinált terápia

Sarokfájdalom esetén mindenképp ajánlatos a kímélet, a futás és a kemény talajon járás kerülése és a személyre szabott gyógytorna – mindezt az orvosi diagnózisra kell építeni. A mindennapokban a legfontosabb a megfelelő cipőválasztás sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas és merev talp kerülendő, hasznosak lehetnek az ún. sarokemelők és – párnák, de csak átmenetileg, ugyanis az izmok és szalagok könnyen hozzászoknak a megváltozott terhelési viszonyokhoz. Sportolók a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetik a sarkat érő terhelés erősségét – mondja dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - Ha a fájdalom nem enyhül, a diagnosztizálás függvényében szóba jöhet a lágyrészekhez kifejlesztett biokompatibilis hialuron injekció, ami az izmok, ínak, szalagok gyors regenerációját teszi lehetővé, és biztosítja a hegmentes gyógyulását. Ez azért fontos, mert csak hegmentes gyógyulással tud teljesen visszaállni a terhelhetőség. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő hatású, aminek köszönhetően már az első injekció után is mérséklődnek a fájdalmak.
 
Természetes alapon működő megoldás lehet továbbá az orvosi kollagén injekciókúra és a lökéshullám terápia, amely magas energiatartalmú hanghullámok segítségével csökkenti a gyulladást, felgyorsítja a prokollagének szintézistét, amely az izmok- és szalagsérülések gyógyulásának feltétele. Erős fájdalom esetén beválhatnak a szteroidos injekciók, amelyek bár gyorsan csökkentik a fájdalmat, de a mellékhatások miatt ritkán ismételhetők. A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye, illetve, ha szükséges, szóba jöhet a sebészi beavatkozás is.