Szemölcs

Főoldal / A fájdalom / Szemölcs
Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?
A szemölcsöket alapvetően a HPV vírus okozza, és személyről személyre, illetve bizonyos felületekről személyre, sőt testrészről testrészre is terjedhetnek. A szemölcsök több típusa ismert, és többek közt ennek diagnosztizálása az első lépés az eltávolítás felé. A sokakat érintő témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.
 
A szemölcsöket alapvetően a HPV vírus okozza, és személyről személyre, illetve bizonyos felületekről személyre, sőt testrészről testrészre is terjedhetnek. A szemölcsök több típusa ismert, és többek közt ennek diagnosztizálása az első lépés az eltávolítás felé. A sokakat érintő témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.

A szemölcsnek több típusa is ismert

A szemölcsök a HPV (humán papilloma vírus) által okozott bőrképletek, amelyeknek több típusa létezik – például közönséges szemölcs, talpi szemölcs, nemi szemölcs -, de közös bennük, hogy mind tovább terjeszthető, vagyis fertőző. Ezek a bőrképletek a test bármely részén megjelenhetnek, leggyakrabban azonban az ujjakon, a kezeken, a lábfejeken és akár az arcon alakulnak ki. Jellemzően ártalmatlanok és főként esztétikailag lehetnek zavaróak, de amennyiben olyan testrészen jelennek meg, amelyen irritációnak vannak kitéve, vagyis például a talpon, a kéz- vagy a lábujjakon, akár kényelmetlenséget, fájdalmat is okozhatnak.
 
hirdetések

Hogyan terjedhet a szemölcs személyről személyre?

Az egyik útja a szemölcs terjedésének, ha a fertőzött személy átadja azt egy addig nem fertőzöttnek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ha valaki megérinti a másik ember szemölcsét, feltétlenül el is kapja azt, hiszen az egyes személyek immunrendszere másként reagálhat a HPV-re.
A szemölcsöket okozó HPV vírustörzsek nagyon gyakoriak, és szinte mindenki találkozik velük, mégsem mindenkinél alakul ki szemölcs. A szemölcs növekedéséhez szükséges idő is személyenként változhat. Ha egy vágással, sérüléssel érintett terület érintkezik egy másik ember szemölcsével, nagyobb az esély a tovább terjedésre – többek közt az oka annak is, hogy a kisebb sérüléseket gyakrabban szerző gyerekek közt gyakoribb a szemölcs. Ugyanakkor a HPV-nak azon törzsei, amelyek nemi szemölcsöket okoznak, csak szexuális érintkezés során terjednek, és idetartozik minden bőrkontaktust igénylő szexuális kapcsolat. Ez utóbbi HPV vírus azonban különbözik a többi típustól, tehát nem alakulhat ki nemi szemölcs, ha a partnernek a kezén, vagy az ujjain van szemölcse.
 
Fontos tudni, hogy a nemi úton terjedő HPV ellen van oltás, de ez nem véd a többi HPV típus ellen, vagyis más jellegű szemölcsök oltás mellett is kialakulhatnak.

Hogyan terjedhet a szemölcs ugyanazon személynél más testrészről?

Ha valaki megérinti, dörzsöli vagy vakarja a szemölcsét egy bizonyos testrészén, majd más testrészéhez ér, a szemölcs az utóbbi helyen is megjelenhet. Éppen ezért a borotválkozással is elterjedhet a szemölcs, hiszen azzal apró felületi sérüléseket okozhatunk a bőrön, ami így nyitottabbá válik a kórokozók felé. 

Hogyan terjedhet a szemölcs felületről személyre?

Úgy is meg lehet fertőződni a vírussal, hogy valaki olyan felülettel érintkezik, amelyet egy aktív fertőzéssel élő személy is használt. Tipikusan ilyen felület lehet egy borotva vagy egy törölköző. A fertőződés kockázatát fokozza, ha az adott tárgy nedves, így például a talpi szemölcs terjedhet a nedves uszodakövön való mezítlábas járkálástól, ha azon korábban egy szemölccsel fertőzött is mezítláb járkált.

Ezek a megelőzés lépései

Teljes mértékben nem lehet magunkat megvédeni a HPV vírussal történő megfertőződéstől, de néhány óvintézkedést érdemes megtenni.
  • Ne érjünk a szemölcshöz, akár a sajátunk, akár máson van, illetve, ha ez történt, mossunk kezet és fertőtlenítsük le a kezünket (bőrfertőtlenítő gél vagy spray jó megoldás lehet).
  • Mindenki használja a saját eszközeit, törölközőjét, borotváját, papucsát, és ezek használatakor kerüljük a saját szemölccsel történő érintkezést.
  • Tartsuk szárazon a szemölcsön, ne vakarjuk, piszkáljuk, érdemes lehet akár leragasztani.
  • A nemi szemölcs elkerülése érdekében használjunk óvszert és érdemes az oltás lehetőségét is megfontolni.

Hogyan lehet eltávolítani a szemölcsöt?

A szemölcs eltávolításának módja mindig az adott típustól függ – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. - A leggyakrabban előforduló típus, a közönséges szemölcs esetében például szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása. Talpi és tenyéri szemölcsnél leginkább ecsetelők, fagyasztás, esetleg sebészi eltávolítás válhat be, és alkalmazható speciális puhító kötés, amelynek használatával a felpuhult bőrképlet könnyebben eltávolítható. Az uszodaszemölcs (amelyet poxvírus okoz, nem HPV) eltávolítása történhet ecsetelővel vagy orvos által ún. Volkmann-kanállal, fagyasztással, lézerrel. Minden szemölcs kezelése fontos feladat, de a nemi szemölcsök esetében ez egyenesen kötelező, hiszen ezek akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik. Eltávolításukhoz a bőrgyógyász és/vagy a nőgyógyász javasolhat krémet, ecsetelőt, de történhet fagyasztás, leégetés, lézeres vagy műtéti eltávolítás is. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a szemölcs eltávolítása nem jelenti a HPV vírus kiirtását s szervezetből, így az sajnos kiújulhat.
 
Forrás: Dermatica