Fejfájás és vérnyomás

Főoldal / A fájdalom / Fejfájás és vérnyomás
Lehet-e a vérnyomás a fejfájás oka?
Fejfájásnál sokan feltételezik, hogy a magas vérnyomásuk vagy a vérnyomás ingadozásuk okozza a panaszt, holott nem ennyire egyértelmű az összefüggés. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a vérnyomás és a fejfájás kapcsolatát elemezte.
 

A magas vérnyomásos krízis okozhat a fejfájás

 
Kutatások igazolják, hogy a magas vérnyomás csak ritkán okoz fejfájást, kivéve az ún. hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek. Ebben az esetben nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés következik be. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, akár fejfájást is, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki.
 
Vagyis ha a vérnyomás kiugrik és orrvérzés, rossz közérzet, fejfájás kíséri, várjunk öt percet és ismételjük meg a mérést. Amennyiben nem csökken, és a panaszok is fennállnak, hívjunk mentőt. 
 
Ha azonban nem köthető ilyen krízishez, a fejfájás kivizsgálásánál több szakorvos vizsgálatára is szükség lehet, hiszen a kiváltó okok is különbözőek lehetnek, az izomgörcstől, a fogászati-, és vércukor problémákon, a pajzsmirigy betegségen át a fül-orr-gégészeti gyulladásig, a neurológiai problémákig.
 
hirdetések

Időjárási frontok is hatással vannak ránk

 
Az idősebbek és az erre érzékenyek megérezhetik magukon az időjárás változásait, bár az egyre szélsőségesebben megjelenő frontok a fiatalabbakat is megviselhetik. A hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, a szélerősség változásai az érzékenyeknél gyengeségérzést, szédülést, koncentrációs zavarokat és sokaknál fejfájást okozhatnak. Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon- és immunrendszert, és természetesen a vérnyomást is.
 

Mi történik hidegfront esetén?

 
A vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér áramolhasson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40%-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma.
 

Milyen következményei lehetnek a melegfrontnak?

 
A fentiek ellentéte játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken. Ilyenkor jelentkezhet gyakrabban fejfájás, migrén is, de nem közvetlenül a vérnyomás változása miatt, hanem a szervezetet érintő változások összességének eredményeként.
 

A magas vérnyomást tünet nélkül is kezelni kell

  • Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, mégis annak, aki többször is tapasztal szokatlan jeleket, mint akár a fejfájás, a rossz közérzet, a gyengeség, a szédülés, a kimelegedés, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. 
 
Ha a családban már előfordult a magas vérnyomás, tünetmentesség esetén is fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető  - ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.
 
  • A vizsgálat természetesen nem csak a nyugalmi vérnyomásmérést jelenti, szükség lehet a 24-168 órás vérnyomás monitorozásra, nagylabor vizsgálatra, EKG-re, esetleg arteriográfiára is. 
A magas vérnyomás – akár tünetek híján is - feltétlenül kezelendő, a komoly szövődmények elkerülése végett. 
 
Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus, és más komoly betegségek is megelőzhetők.
 
Forrás: KardioKözpont