Lapockafájdalom

Főoldal / Hát, derék / Lapockafájdalom
A lapockafájdalom lehetséges okai. Mikor kell orvoshoz fordulnia?

A lapocka fájdalommal az a baj, hogy az okok nem mindig nyilvánvalóak. Ez a tünet lehet egy komoly betegség jele, mint a szívroham vagy a tüdőrák, vagy valami egyszerű probléma, mint a rossz alvás vagy testtartás következménye is.
Mit kell tudni, ha fájdalmat tapasztal a lapocka területén, milyen kérdéseket tehet fel az orvos, és milyen teszteket javasolhat?

A lapockák a felső hát háromszög alakú csontjai, amelyek kidomborodnak, amikor a könyökét hátrafelé mozgatja. A lapockák számos funkcióval rendelkeznek, amelyek közül az egyik a váll forgó mozgásának segítése.

hirdetések

Lehetséges okok

A lapockákban a fájdalom a vállrész gyulladásának vagy egy traumát követően is kialakulhat. Lehetséges, hogy a mellkasban és a hasban lévő más szervek problémái sugároznak fájdalmat a lapockába. Az ezen a területen tapasztalt fájdalom oka lehet enyhe izomgörcs, szív- vagy tüdőbetegség vagy a rák.
Bizonyos körülmények között a bal lapocka fájdalma szívbetegségre, a jobb lapockáé pedig epehólyag-betegségre utalhat.

A lapockák fájdalmának okait az alábbiakban taglaljuk:

Izom- és csontrendszeri okok

A lapocka fájdalom leggyakoribb oka az izomtörzs problémája. A kar és a felsőtest megerőltetése okozhat fájdalmat a lapockákban. Ezt a fájdalmat más izomcsoportok fájdalma kísérheti, mint pl. vállizom, hátizom. A rossz alvópóz is okozhat ilyen tünetet.
Általánosságban elmondható, hogy az izmaink könnyen meghúzódhatnak, ha nem megfelelően melegítik be őket, új edzésprogramba kezdenek, vagy egy kényelmetlen ágyban kell aludniuk. Ezen esetekben a lapockafájdalom rövid ideig érezhető.
A hosszabb ideig tartó fájdalom összefügghet olyan betegségekkel, mint a fibromialgia vagy a myofascial fájdalom szindróma.

Csontproblémák

A csontproblémák, mint például a törések ritkán fordulnak elő a lapockán, mivel ezek a test legnehezebben eltörhető csontjai. Egy nagy esés vagy nagy sebességű gépjárműbaleset mégis okozhat törést.
A csontritkulásban szenvedő embereknek viszont nem kell balesetet szenvedni ahhoz, hogy eltörjön a lapockájuk.
Ízületi gyulladás is okozhat fájdalmat a lapockák körül. Érintheti a gyulladás közvetlenül a lapockát, vagy a gerincet, vállat, bordákat, amik sugározzák a fájdalmat

Szívvel kapcsolatos okok

Míg a lapockában a fájdalom ritkábban fordul elő, mint a mellkasban, a lapockafájdalom a szívinfarktus jele is lehet.
A nők esetében a törzs fájdalmának bármilyen formáját figyelembe kell venni szívrohamot illetően.
Az olyan betegségek, mint a perikarditisz vagy az aorta-disszekció csak a bal oldali lapocka fájdalmaként jelentkezhetnek.

Tüdőbetegségek

A tüdőrákban és a mesotheliomában szenvedő emberek meglehetősen nagy része fájdalmat tapasztal a vállon vagy a lapockán.
Lehetséges okok lehetnek a más tüdőbetegségek, mint például a tüdőembolia vagy pneumothorax (összeomlott tüdő).

Mellkasi problémák

Az övsömör, a bárányhimlőt okozó vírus által okozott fertőzés is okozhat lapockafájdalmat. A fájdalom általában égő vagy bizsergő érzés. Míg az övsömör általában olyan bőrkiütést okoz, amely az érintett ideg régiójában jelentkezik. Mivel a kiütések gyakran csak néhány nap múlva jelentkeznek, így kezdetben nehéz a diagnózis felállítása.

Hasi és kismedencei problémák

Lehet, hogy meglepő, de a hasi vagy kismedencei problémák is okozhatják a lapocka fájdalmát. Az idegek irritációja miatt érezheti úgy, hogy a lapockája fáj. Bizonyos műtétek után is hasonló tünet jelentkezhet.

Rosszindulatú daganat (rák)

A tüdőrák mellett a mellkast és hasat érintő egyéb daganatok, mint például a limfómák vagy a nyelőcső rák, a gyomorrák, a májrák vagy a hasnyálmirigyrák, váll fájdalmat okozhatnak. A lapockák csontmetasztázisai olyan daganatok esetében fordulhatnak elő, mint az emlőrák, a tüdőrák, a nyelőcső rák és a vastagbélrák.

Az orvos ezeket a kérdéseket teheti fel:

 • Melyik lapocka fájdalmas?
 • Meddig tartott a fájdalom?
 • A fájdalom fokozatosan vagy hirtelen jött?
 • Az utóbbi időben megváltoztatta az edzésprogramját?
 • Részt vesz-e olyan tevékenységekben, amelyek gyakran okoznak fájdalmat a vállban vagy lapockán? Például tenisz, golf, úszás, kosárlabda, tollaslabda, racquetball?
 • A fájdalom a test ugyanazon oldalán van, ahol alszik?
 • Hogyan írná le a fájdalmát? Éles vagy tompa, felületi vagy mély, égő vagy fájó, szúró vagy állandó?
 • Mi teszi a fájdalmat rosszabbá? Például, bizonyos mozdulatok, mély lélegzet vagy evés?
 • Mi enyhít a fájdalmán?
 • Milyen más tünetekkel jár? Például légszomj, fájdalom a test más régióiban, köhögés, mellkasi fájdalom, rekedtség, megmagyarázhatatlan fogyás vagy hasi fájdalom.
 • Dohányzik vagy dohányzott valaha?

Mikor kell orvoshoz fordulnia

Ha néhány napnál hosszabb ideig fennmarad a vállfájdalma, fontos, hogy találkozzon orvosával - még akkor is, ha részt vett a fájdalmat okozó tevékenységekben. Ha a fájdalma súlyos, vagy mellkasi fájdalom, légszomj jelentkezik hívjon mentőt!

 

Forrás: www.verywellhealth.com
Lektorálta:  Dr. Ujj Zsófia