A hasnyálmirigy-gyulladás elkerülését segítő ételek

Főoldal / Has, gyomor / A hasnyálmirigy-gyulladás elkerülését segítő ételek
A hasnyálmirigy döntő szerepet játszik az emésztésben. Amikor az étel a gyomorból a vékonybélbe kerül, keveredik a hasnyálmirigyből származó emésztő enzimekkel, melyek semlegesítik a gyomorsavat, megelőzve ezzel a belek károsodását. Ezek az enzimek bontják le az ételt is, hogy az felszívódhasson a szervezetben.

hasnyálmirigy inzulint termel, mely csökkenti a vércukorszintet, és lehetővé teszi a szervezet számára, hogy az élelmiszerből származó energiát későbbi felhasználásig tartalékolja. A megfelelő élelmiszerek fogyasztásával a hasnyálmirigy gyógyítható és működése támogatható, valamint a fájdalmas hasnyálmirigy-gyulladás is elkerülhető.

hirdetések

Áfonya és cseresznye

Az áfonya és a cseresznye is kiváló forrásai az antioxidánsoknak, melyek segítik megelőzni a sejtkárosodást.

Brokkoli

A brokkoli és a többi keresztesvirágú zöldség, mint a kelbimbó, a káposzta és a karfiol is, olyan anyagokat tartalmaznak, melyek segítik a rák megelőzését.

Fokhagyma

A fokhagyma és a többi hagymaféle is jó forrásai a hasnyálmirigy egészségét elősegítő, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzését szolgáló hasznos tápanyagoknak.

Vörös szőlő

A vörös szőlőben és a vörösborban található rezveratrol nagyon erős antioxidáns. Ha hasnyálmirigy –gyulladásban szenved, vörösbor helyett egy maréknyi vörös szőlőszemet fogyasszon!

Spenót

A spenót kiváló vas és B-vitamin forrás, a hasnyálmirigynek pedig mindkettőre szüksége van. Fogyassza salátában, vagy fokhagymával összepirítva! Az egyéb zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a mángold is jó hatással vannak a hasnyálmirigy egészségére.

Édesburgonya

Az édesburgonya, akárcsak a többi narancsszínű zöldség (pl. sárgarépa, sütőtök) olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyek elősegítik a hasnyálmirigy egészségének megőrzését, illetve a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzését.

Tofu

A tofu kiváló forrása az alacsony zsírtartalmú fehérjének. A gyógyulási folyamatokhoz a szervezetnek fehérjére van szüksége, ám a túl sok zsír csak növeli a hasnyálmirigy problémákat.

Paradicsomos zöldségleves

A paradicsom antioxidánsokban és C-vitaminokban gazdag étel. A zöldségek további fontos vitaminokat, tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, míg a leves forma a megfelelő folyadékbevitelt segíti elő.

Joghurt – aktív kultúrákkal

Az aktív kultúrákat tartalmazó joghurtok jó forrásai a probiotikumoknak, mely hasznos baktériumok segítik megőrizni az immunrendszer és az emésztőrendszer egészségét, ideális működését. Válasszon hozzáadott cukor nélküli termékeket

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com)