7 fájdalom, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni!

Főoldal / A fájdalom / 7 fájdalom, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni!
A fájdalom a szervezet figyelmeztetése, hogy valami nincs rendben! Ha kellően odafigyel a teste jelzéseire, tudni fogja, hogy a fájdalom, amit érez, az az előző napi bútortologatás, esetleg a harmadik szelet hús elfogyasztásának eredménye, vagy valami teljesen más. Az alábbiakban összeszedtük, melyek azok a fájdalomtípusok, amiket nem szabad figyelmen kívül hagynia!

1.       Élete legerősebb fejfájása

Mihamarabb forduljon orvoshoz! Ha a fejfájás mellé meg is van fázva, valószínűleg sinus fejfájásról van szó, de előfordulhat, hogy az erős fájdalom agyvérzést vagy agydaganatot jelez! Amennyiben nem biztos abban, mi okozza a fejfájást, vizsgáltassa ki azt! A kibírhatatlannak tűnő fejfájás az agyi aneurizma egyik klasszikus jele – ha úgy érzi, ez élete legrosszabb fejfájása, menjen azonnal a sürgősségire!

2.       Fájdalom és kellemetlen érzet a mellkasban, torokban, állban, vállban, karban vagy hasban

A mellkasi fájdalom jelezhet tüdőgyulladást vagy szívinfarktust is, de ne feledje, hogy a szívpanaszok általában nem fájdalomként, hanem kellemetlen közérzetként jelentkeznek! Ne várja meg, míg fájni kezd! A szívbetegek általában nyomásérzésről számolnak be, olyanról, mintha elefánt ülne a mellkasukon.

 

A szívbetegséghez kapcsolódó kellemetlen érzés jelentkezhet a mellkas felső részén, a torokban, állkapocsban, jobb vállban és/vagy karban, a hasban is, valamint mindezt esetleg kísérheti hányinger is. Amennyiben tisztázatlan eredetű, tartós rossz közérzete van, és tudja, hogy fennáll Önnél a szívbetegség kockázata, ne várjon, mielőbb keresse fel orvosát! Az emberek gyakran túl sokat várnak, mielőtt orvoshoz fordulnának, mert a tüneteket félremagyarázzák (pl. gyomorégés vagy szorongás).

 

Az időszakos kellemetlenség érzetet is komolyan kell venni! Előfordulhat, hogy rendszeresen jelentkezik, például izgalom, érzelmi felindultság vagy fizikai megterhelés hatására. Ha például kertészkedés közben jelentkeznek a tünetek, de elmúlnak, ha leül, hideg vagy túl meleg időben a tünetek erősödnek, valószínűleg angináról van szó.

 

A női diszkomfort jelei sokkal rejtettebbek lehetnek. A női szívbetegség gyakran olyan gasztrointesztinális tünetekkel jelentkezik, mint puffadás vagy egyéb kellemetlen hasi érzés, melyhez fáradtságérzet társul. A szívbetegségek kockázata a menopauza után drámaian nő, és több női áldozatot követelnek, mint férfit, annak ellenére, hogy a férfiak kockázata bármely életkorban magasabb a betegségre, mint a nőké.

hirdetések

3.       Fájdalom a derékban vagy a lapockák között

A fent említett tünet leggyakrabban arthritis-re utal, de okozhatja szívroham vagy hasi probléma is. Az egyik veszély az aorta dissectio (aorta repedés), amely jelentkezhet hirtelen fájdalomként, vagy bizonytalan nyaki-mellkasi fájdalomként. A veszélyeztetettek legtöbbjének olyan betegsége van, mely megváltoztatja az érfal integritását. Ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a keringési problémák vagy a dohányzás.

4.       Erős hasi fájdalom

Még mindig megvan a vakbele? Ne kockáztassa a perforáció lehetőségét! Az epehólyag és a hasnyálmirigy-problémák, a hasi fekély és a bélelzáródás is okozhat hasi fájdalmat, ezért fontos, hogy ne hagyja a fájdalmat figyelmen kívül!

5.       Vádli fájdalom

Az egyik kevésbé ismert veszély a mélyvénás trombózis, mikor a láb mély vénájában vérrög keletkezhet. A veszélyt az jelenti, hogy egy darab vérrög elszabadulhat, és a tüdőbe jutva tüdőembóliát okozhat, ami végzetes lehet. A kockázati tényezők közé tartozik a rák, az elhízás, az elhúzódó ágyhoz kötöttség vagy utazás miatti mozdulatlanság, a terhesség és az előrehaladott életkor is. Előfordul, hogy csak lábduzzanat van, de fájdalom nincs. Amennyiben a lába bedagadt, és vádli fájdalmat is tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

6.       Égő láb vagy talp

Azoknál, akik nem tudják, hogy cukorbetegek, a diabéteszes neuropátia az egyik első jele a betegségnek. Ez leginkább égő, vagy tűszúrás szerű fájdalommal jelentkezik a lábban vagy a talpban, amely idegkárosodásra utalhat.

7.       Bizonytalan, összetett, orvosilag megmagyarázhatatlan fájdalom

Depresszió esetén gyakoriak a különböző fájdalmas fizikai tünetek. A betegeknek bizonytalan panaszaik vannak fejfájásról, hasfájásról, végtagfájdalomról, vagy ezek együtteséről.

 

Mivel a fájdalom általában krónikus és maradandó károsodást nem okoz, könnyen előfordulhat, hogy a depressziós beteg, családtagjai vagy akár az egészségügyi szakember sem veszi komolyan a tüneteket. Ráadásul minél depressziósabb valaki, annál nehezebben tudja leírni az érzéseit, ami az orvost is tévútra vezetheti.

 

Más tünetek már a depresszió diagnosztizálása előtt jelen vannak. Kérjen segítséget, ha úgy érzi, hogy elvesztette érdeklődését a szokásos tevékenységei iránt, nem tud dolgozni vagy hatékonyan gondolkodni, valamint nehezen jön ki a többiekkel!

 

Ne szenvedjen csendben, ha fájdalmai vannak! A depresszió nem csak a rosszabb életminőségről szól! Agresszíven kezelni kell, még mielőtt strukturális elváltozásokat okoz az agyban!

 

(Cs. K.; Forrás: webmd)