Mikor veszélyes a szemfájdalom?

Főoldal / Szem / Mikor veszélyes a szemfájdalom?
A szemben, illetve szem körül jelentkező fájdalomnak számos oka lehet. Egyes esetekben, mint például szemsérülés esetén a fájdalom oka nyilvánvaló, de gyakran nehéz megmondani, vajon miért fáj a szemünk.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy a szemfájás intenzitása nem mindig arányos a panaszt kiváltó ok súlyosságával. Más szóval, egy relatíve kisebb probléma, mint például a szaruhártya felületes kopása nagyon fájdalmas lehet, míg az olyan veszélyes szembetegségek, mint a szürkehályog, makula degeneráció, a leggyakoribb típusú glaucoma és a diabéteszes szembetegségek fájdalommentesek is lehetnek.

hirdetések

A szem szaruhártyája az egyik legérzékenyebb szövet a testben. A szaruhártya szenzoros idegeinek sűrűsége akár 500-szor magasabb lehet, mint a bőré. A szaruhártya nagyfokú érzékenysége hasznos, hiszen feladata a külső szemsérülések elleni első védelmi szerep ellátása. Így, ha valami irritálja a szem külső felszínét, azt gyorsan észrevesszük.

 

A fájó szem különféle érzéseket és kísérő tüneteket produkál, melyek segítenek az orvosnak a kellemetlen érzés okának megállapításában.  Ezek közé tartozik az éles, szúró érzés vagy az égető érzés, a lüktető, tompa fájdalom, illetve az idegen test érzése a szemben. A szemfájdalmat gyakran kíséri homályos látás, pirosodás (véreres szemek) és fényérzékenység. 

Fáj a szemem! Mit tegyek?

A szemfájdalom nem normális, ezért ne hagyja azt figyelmen kívül! A szem- vagy szem környéki fájdalom hirtelen jelentkezik, vagy rohamosan erősödik, sürgősen keressen fel egy szemészorvost, hogy mielőbb megtudják, nem egy komoly mögöttes probléma okozza-e a panaszokat! 

 

Azonnal keressen fel egy szakorvost, ha a fájdalom mellett az alábbiak valamelyikét tapasztalja:

  • A fájdalom fémreszelés, fűrészelés vagy egyéb olyan tevékenység után jelentkezik, amely idegen testes sérülést okozhat a szemben (különösen, ha nem viselt védőszemüveget)
  • A fájdalom oka szemsérülés
  • A fájdalom súlyos, és homályos látás és/vagy fényérzékenység kíséri
  • A közelmúltban szürkehályog műtétje volt
  • A szeme piros és váladékozik
  • A fájdalom súlyos, hirtelen jelentkezik, és Önnek volt már glaucomája. Ez a glaucoma akut rohamára utalhat, mely gyors látásvesztést okozhat, ezért sürgős ellátást igényel.

Szemfájdalom esetén ne kockáztasson! Mielőbb keressen fel egy szemészorvost, hogy mihamarabb meghatározzák a fájdalom pontos okát, és azonnali kezelésben részesüljön.

 

(Fordította: Cs.K. Forrás: allaboutvision, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)