Gyanús gyomortáji fájdalom? - ismerje fel a gyomorfekély tüneteit

Főoldal / A fájdalom / Gyanús gyomortáji fájdalom? - ismerje fel a gyomorfekély tüneteit
A fekély a bőr vagy a nyálkahártya károsodása, amely a előbb-utóbb fájdalommal jár. A gyomor vagy a vékonybél ilyen jellegű károsodását peptikus fekélynek nevezzük. A gyomorban kialakuló peptikus fekély a gyomorfekély.

hirdetések

A fekély kialakulásában olyan életmódbeli tényezők játszhatnak szerepet, mint az étrend és a stressz, vagy a túlzott mennyiségű gyomorsav. Ugyanakkor a fekélyes megbetegedések többségéért a Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium okozta fertőzés áll. A fekély tünetei egyesek számára enyhék, míg mások számára akutak, és az is előfordulhat, hogy a beteg tünetmentes.

Tünetek felismerése

1. Figyeljen a szegycsont és a köldök közötti területen jelentkező bármiféle gyomorfájdalomra!

A fájdalom intenzitása és időtartama változó lehet, néhány percestől akár több órás fájdalmat is tapasztalhat. Gyakran étkezések között jelentkezik az égető, szúró fájdalom. A fekély okozta fájdalom átmenetileg enyhíthető a gyomorsavat közömbösítő ételek fogyasztásával, vagy vény nélkül kapható savlekötő gyógyszerek alkalmazásával. Ha a gyomorfájdalmat fekély okozza, a fájdalom éjszaka, illetve minden olyan esetben is jelentkezhet, amikor éhes.

2. Figyeljen a gyomorfekély egyéb tüneteire!

Az alábbi tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, ám ezek kombinációját a legtöbb gyomorfekélyes beteg tapasztalja:

 • Fokozott gázképződés és böfögés
 • Teltségérzés és nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztására való képtelenség
 • Étkezés után pár órával tapasztalt éhségérzet
 • Enyhe hányinger, leggyakrabban reggel, ébredés után
 • Általános fáradtságérzet és kellemetlen közérzet
 • Étvágytalanság
 • Súlyvesztés

3. A súlyos fekély tüneteinek felismerése

A kezeletlen fekély gyomorvérzést és egyéb súlyos problémákat okozhat.

 • A hányás, kifejezetten akkor, ha véres is, előrehaladott fekély jele lehet.
 • A fekete, szurokszerű pépes széklet szintén lehet a súlyos fekély jele.

4. Keresse fel orvosát, ha a fekély tüneteit tapasztalja!

A gyomorfekély veszélyes állapot, mely orvosi ellátást igényel! A vény nélküli készítmények átmeneti enyhülést hozhatnak, ám a betegséget nem gyógyítják.

5. Tudja meg, hogy veszélyeztetett-e!

Bár a gyomorfekély több okból is kialakulhat, vannak, akik veszélyeztetettebbek:

 • H. pylori baktériummal fertőzöttek
 • Akik rendszeresen szednek nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, mint pl. ibuprofen, aspirin, naproxen
 • Akik családjában előfordult a betegség
 • Akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt
 • Akiknek máj/vesebetegségük is van
 • 50 év felettiek

Tippek a betegségtől szenvedőknek

Menjen el orvosához! – Noha a fekélyek többsége gyógyszeres kezelésre meggyógyul, egyeseknél olyan súlyos a betegség, hogy endoszkópos kezelésre van szükség.

 

Változtasson az életmódján! – Hagyja abba a dohányzást és az alkoholfogyasztást, és ne használjon nem szteroid gyulladáscsökkentőket! A dohányzás és az alkohol befolyásolja az emésztőnedvek termelését, míg a nem szteroid gyulladáscsökkentők károsíthatják a gyomornyálkahártyát.

 

Ne fogyasszon tejet! – Noha a tej fogyasztása átmeneti enyhülést okozhat, mivel kis időre bevonja a gyomorfalat, ugyanakkor stimulálja a gyomorsav termelést, ami tovább súlyosbíthatja a fekélyt.

 

Helicobacter pylori és életmód – A gyomorfekélyek jelentős többségéért a Helicobacter pylori baktérium felelős. Ugyanakkor a nem megfelelő életmód és étrend súlyosbíthatja a betegséget. A rendszeres stresszkezelő gyakorlatok (pl. jóga, imádkozás, meditáció stb.), a rendszeres testmozgás, és a kiegyensúlyozott, alacsony zsírtartalmú, nem túl fűszeres étrend segít kontrollálni a gyomorfekélyt. Figyeljen arra, hogy számos gyógyszer (pl. aspirin, nem szteroid gyulladáscsökkentők, sugárkezelés) károsíthatják a nyálkahártyát, ezzel kitéve azt a gyomorsav ártalmainak.

 

Fontos a kezelés! – A kezeletlen gyomorfekély belső vérzést, perforációt okozhat, ezért feltétlenül forduljon orvoshoz, ha a tüneteket észleli magán!

 

(Cs.K., Forrás: wikihow, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)