Köszvény: A fájdalmas ízületi betegség rizikófaktorai

Főoldal / A fájdalom / Köszvény: A fájdalmas ízületi betegség rizikófaktorai
A köszvény kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. Gyakran több ilyen rizikófaktor együttesen van jelen, és ezek hatására annyi húgysav halmozódik fel a vérben, hogy kialakul a köszvény.

A betegség előtöréséhez a köszvényre való öröklött hajlam és egy vagy több egyéb életmódbeli rizikótényező kombinációja vezet: például purinban gazdag táplálkozás, alkoholos italok fogyasztása vagy túlsúly.

A következő tényezők járulnak hozzá a köszvény kialakulásához:

  • Húsételek gyakori fogyasztása
  • Túlsúly
  • Szigorú diéta
  • Koplalás, fogyókúra, böjtölés
  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Túlterhelés
  • Vízhiány

hirdetések

Húsételek gyakori fogyasztása

Aki gyakran fogyaszt húsételeket és hajlamos a köszvényre, annál nagy valószínűséggel meg fog jelenni a betegség, amennyiben nem csökkenti a húsfogyasztást.

 

Régen a legtöbben nem engedhették meg maguknak a rendszeres húsfogyasztást, ezért csak ünnepnapokon és hétvégéken ettek húsételeket. Ilyen feltételek mellett a köszvény előtörésének veszélye viszonylag alacsony, még azoknál is, akik hajlamosak a betegségre. Napi szintű húsfogyasztásra csak a gazdagok telt, ezért akkoriban a köszvényt elsősorban a gazdagok betegségének tartották.

 

Manapság már sokak számára mindennapos a húsfogyasztás, és sok húsimádó elképzelhetetlennek tartja, hogy hetente csak egy-két alkalommal egyen húsételt. Jelentős részüknél ki is alakul a köszvény.

 

Naponta húst fogyasztani nem természetes és nem egészséges. Az utóbbi ötven évben erről sokan megfeledkeztek. A köszvényes betegek étrendjén változtatni kell, a napi rendszerességgel húst fogyasztók esetében jelentősebb változtatásokra van szükség, azoknál viszont, akik egyébként is ritkábban fogyasztottak húst, elegendő néhány apróságra odafigyelni.

Túlsúly

A túlsúly azért jelent kockázati tényezőt, mert a súlytöbblet valamennyi szervet megterhel, beleértve e veséket is. A meggyengült vesék a húgysavat nem tudják elég hatékonyan kiválasztani.

 

A túlsúlyos köszvényes betegek testsúlyát csökkenteni kell, de semmi estre sem szabad túl gyorsan lefogyni! A szigorú diéta és a megerőltető sport jelentette fizikai túlterhelés is egy-egy rizikófaktora a köszvénynek, és akut köszvényes roham kialakulásához vezethet.

 

A plusz kilók leadása lassan és körültekintően történjen!

Szigorú diéta

Szigorú diéta, koplalás és böjtölés során sok izomsejt lebomlik, purin szabadul fel, ami köszvényhez vezet. Annak, akinek a családjában van köszvényes beteg, vagy hiperurikémiája (húgysav-túltermelődés) van, semmi esetre sem szabad sem szigorú diétát, sem nulldiétát folytatnia. Ehelyett egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra kell áttérni!

Böjtölés, koplalás

Ha a köszvényes beteg böjtölés során egyáltalán nem vesz magához élelmet, vagy koplal, az még a szigorú diétánál is veszélyesebb. Böjtölés során az izomsejtek lebomlanak és ezáltal annyi húgysav keletkezik, hogy a vesék már nem tudják kiválasztani azt. Az is előfordulhat, hogy a böjtölésnek köszvényes roham lesz a következménye, és a beteg kórházba kerül.

 

Az alkohol korlátozza a húgysav kiválasztását. Alkoholfogyasztás hatására tejsav termelődik. A vesék pedig előbb a tejsavat dolgozzák fel, így a húgysav kiválasztása nem történik meg kellő mértékben. A kiadós, húsokban gazdag étkezések és az alkoholfogyasztás együtt még nagyobb kockázatot jelentenek, akut köszvényes rohamok ezért sok esetben ünnepi lakomák fogyasztása után lépnek fel. Az alkoholos italok közül a sörnek a már említetteken kívül további hátránya is van, mivel a benne lévő élesztő is purinforrás.

Túlterhelés

A fizikai túlterhelés hatására, például kimerítő sporttevékenység miatt a szervezetben az aerob folyamatok rovására az anaerob folyamatok kerülnek túlsúlyba. Tejsav szabadul fel, a vesék ezt dolgozzák fel, a húgysav pedig felszaporodik a vérben és köszvényes roham kialakulásához vezet. Ez a veszély csak komoly túlterhelés mellett áll fenn! Az egészséges, kellemes testmozgás viszont jótékony hatású, mivel segít megtartani vagy elérni a normál testsúlyt, emellett pozitívan hat az anyagcserére. Az erős izzadással járó sport nem megengedett!

Vízhiány

A megfelelő mennyiségű vizelet kiválasztásához elegendő folyadék fogyasztására van szükség. Ha keveset iszunk, kevés, koncentrált, sötét sárga színű vizelet termelődik. Egészséges felnőttek napi folyadékigénye 2-3 liter, hőségben és fizikai terhelés hatására ennél is több folyadékra van szükségünk. A húgysav kiválasztásához szükség van vízre, ezért a köszvényes betegeknek is feltétlenül oda kell figyelniük a folyadékpótlásra. A folyadékszükségelt fedezésére a leginkább az ásványvíz és a csapvíz felel meg.

 

www.gichtliga.de - gesundheitsratgeber-gicht.de