Arcüreg ciszta

Főoldal / A fájdalom / Arcüreg ciszta
Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása.

Az arcüreg ciszta legtöbbször tünetmentes, felismerésére gyakran fogászati röntgen során derül fény. Ilyenkor a fogorvos elküldi a beteget fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miért van erre szükség és mi történik az orvosnál.

Mi az arcüreg ciszta?

Az arcüregben kialakuló ciszta az esetek egy részében az üreget bélelő nyálkahártya kis nyálmirigyeinek elzáródásából, más esetekben a felső fogak gyökerének gyulladása miatt alakul ki.

A felső fogak részben az arcüreg alatt helyezkednek el. Egyes fogak gyökerei elérhetnek az arcüreg alsó faláig, illetve betüremkedhetnek az üreg nyálkahártyája alá is. Ilyen anatómiai helyzet esetén a fog eredetű gyulladás a gyökércsúcstól az arcüreg felé terjedhet. Ezt a hólyagszerű, savós, szalmasárga folyadékkal kitöltött, hártyás falú nyálkahártya képződményt hívjuk cisztának.

hirdetések

Ilyen tüneteket okozhat

Az elváltozást gyakran fogorvos veszi észre, mert általában látszik a fogászati panoráma felvételen. Rendszerint további kivizsgálásra fül-orr-gégészhez irányítja a beteget. Erre az orrmelléküregek állapotának vizsgálata mellett azért van szükség, hogy az egyéb lehetséges kiváltó okokat ki tudjuk zárni.

Az arcüreg ciszta tünete fejfájás is lehet Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az arcüreg ciszta többnyire véletlenül derül ki, mert a betegnél rendszerint nem okoz problémát. Panasz csak akkor jelentkezik, ha akadályozza az arcüreg szellőzését vagy kitölti az egész üreget. Ilyen esetekben az érintett terület érzékenysége, esetleg fejfájás, a ciszta elhelyezkedésétől és méretétől függően nyomó, feszítő, esetleg a szembe sugárzó fájdalom jelentkezhetnek.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Arcüreg ciszta esetén indokolt az orrüreg endoszkópos vizsgálata. A ciszta pontos helyzetének megállapítására és az esetleges gyulladás kizárására orrmelléküreg CT készítése is szükséges. A kivizsgálás során az arcüreg cisztát el kell különíteni például az orrmelléküregek gyulladásos elváltozásaitól vagy az arcüreg daganataitól.

Az arcüreg ciszta kezelése

Az arcüreg ciszta időnként spontán megnyílhat, ilyenkor az orron keresztül vízszerű, narancssárgás színezetű folyadék ürül. Amennyiben fogászati eredetű, elsőként a kiváltó gyulladást kell megszüntetni. Fül-orr-gégészeti beavatkozásra akkor van szükség, ha panaszt okoz. A helyi érzéstelenítésben elvégezhető endoszkópos beavatkozás ( FESS műtét) fontos lépése az arcüreg természetes szájadékának kiszélesítése, majd a nyíláson át a ciszta részleges vagy teljes eltávolítása.

www.fulorrgegekozpont.hu
 

Címkék: arcüreg, ciszta,