Bartholin ciszta

Főoldal / A fájdalom / Bartholin ciszta
Erős intim fájdalmat is okozhat a Bartholin ciszta.

A hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyek eltömődésekor ciszta, felülfertőződésekor tályog is kialakulhat ezen az intim részen, ami komoly fájdalmakkal járhat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a viszonylag gyakori probléma okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az eltömődött ciszta tályoggá válhat

A Bartholin mirigyek a nagyajkak alsó harmadában elhelyezkedő gömbszerű képletek, amelyek feladata a hüvely és a bemenet nedvesítése. Ez a két mirigy azonban különböző okok miatt eldugaszolódhat, ami miatt cisztává alakulhat. Ez kezdetben szinte észrevehetetlen, bár ülő pozícióban, sétálás és szexuális együttlét közben bizonyos esetekben már okozhat kellemetlenséget. A probléma meglehetősen gyakori, a nők közel 2 %-a emiatt keresi fel a nőgyógyászt.

A Bartholin ciszta intim fájdalmat, váladékozást okozhat.- Érdemes tudni, hogy a Bartholin ciszta nem szexuális úton kialakuló betegség, de a gonorrhea és a chlamydia jelenléte erős kockázati tényezőnek számít a kialakulás szempontjából. Ugyancsak növeli a kialakulás esélyét a cukorbetegség és az immunrendszer gyengesége – ismerteti Hernádi doktor. – A ciszta időnként felülfertőződhet, ha baktériumok jelennek meg a benne lévő folyadékban. Leggyakrabban a hüvelyi fertőzés húzódhat rá a képletre, ami ilyenkor tályoggá alakulhat. Ezt a problémát már nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis kipirosodással, érzékenységgel, melegség érzettel, váladékozással, erős fájdalommal jár, eleinte még csak szexuális együttlétkor, később már akár ülés közben is. Az a hölgy, aki ilyen panaszokat él át, jellemzően gyorsan segítséget szeretne kapni.

Okok és rizikófaktorok

A ciszta és később a tályog kialakulásánál fontos kérdés, hogy milyen ágens okozta azt. Ezek igen gyakran az alábbiak:

  •  A szexuális úton terjedő gonorrheát okozó Neisseria gonorrhoeae
  • A chlamydia kialakulásáért felelős Chlamydia trachomatis.
  • A székletből a hüvelybe jutó Escherichia coli baktérium is okozhat hüvelyi fertőzést.
  • A hüvely mikrobiológiai egyensúlyát felboríthatják még bizonyos Streptococcus és más baktériumok.  

A konkrét kiváltó okon kívül vannak olyan rizikófaktorok, amelyek növelik a Bartholin ciszta kialakulásának esélyét.

  • Szexuális aktivitás.
  • 20-40 év közti életkor.
  • Korábban kialakult Bartholin ciszta.
  • Fizikális sérülés, trauma vagy műtét az érintett területen.

Mikor szükséges orvosi kezelés?

Nőgyógyász segítségével meg lehet szabadulni a zavaró Bartholin cisztától.Ha a Bartholin ciszta nem okoz panaszt, sokszor csak a rendszeres orvosi ellenőrzése szükséges, hogy a nőgyógyász megbizonyosodjon róla, nem növekedett-e vagy nem okoz-e kellemetlenséget. Ez utóbbi esetben még mindig lehetséges házi gyógymódokkal próbálkozni, mint a meleg fürdők és borogatások, amelyek elősegíthetik a ciszta felfakadását és így a gyógyulást. Az enyhébb fájdalom a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, fertőtlenítéssel is megszüntethető.

 

Két ok van, ami miatt azonban mindenképpen fontos orvoshoz kell fordulni. Az egyik, ha egy hölgy nem tudja pontosan, mi az a szokatlan, ismeretlen képlet, amit érzékel. A másik, ha a ciszta tályoggá alakult és panaszt okoz – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Ilyenkor általában antibiotikus kezelést rendelünk el, és az is előfordulhat, hogy műtéti úton kell megszabadulni a tályogtól. A gyógyulási esélyek nagyon jók, szövődmény csak igen ritkán adódik, ha mégis, legjellemzőbben az, hogy a ciszta, a tályog kiújul, és esetleg a szemközt lévő másik mirigy is begyullad. Rendkívül ritka, de ezen mirigyek daganatai is előfordulnak. A megelőzés legfontosabb lépése pedig, hogy az ismert hüvelyi fertőzéseket mindenképpen kezelni, a panasszal szakemberhez fordulni szükséges.Forrás: Nőgyógyászati Központ